Lerobbant busz humor Írta: Tóth Ágnes
Nyavalyás szerkentyű
Lerobbant busz humor

Írta: Tóth Ágnes

            Régóta várjuk az egyetem felé tartó öreg buszt. Már az nagyon gyanús, hogy nyitott ajtókkal érkezik a megállóba. Nem is örül senki, hiszen az esős, szeles idő miatt épp most a legalkalmatlanabb a szellőztetés. Bezzeg a hőgutás napokon még az ablakokat sem lehet kinyitni. Szóval, nyitott ajtókkal befut a 21-es csuklós busz.

A felszállók is azonnal csuklani kezdenek. A középső ajtó mögött ugyanis a „ termosztát „ iszonyúan fortyog, gőzöl, majd folyni kezd belőle a víz. Pillanatokon belül nyaktól lefelé, szinte senkit és semmit nem lehet látni a tejfehér, gőzben, csak testetlen szellem utasok lebegő fejei bámulnak egymásra megrökönyödve.

Egy-egy láthatatlan utashoz tartozó kéz a fogantyúkba kapaszkodik, vagy a tetőablakot próbálja felfeszíteni sikertelenül. Többen a busz végébe menekülnek. Ott aránylag tűrhetőek a légköri viszonyok. Egy női fej dühösen fejti ki véleményét az áldatlan állapotról és nem hajlandó jegyet lyukasztani, annak a közszállítási vállalatnak a javára, amelyik nincs tekintettel az utasok biztonságára. De ha akarna sem tudna, mert a ködben nem találná meg a „perforálót”.
Hamarosan több zaklatott tekintetű fej jelenik meg a vezető fülke mellett. Tátogó szájukból átszürcsölődnek a panaszok a vezető fülébe, mire az megnyugtatóan szörcsög vissza: „ Türelem, testvérek, mindjárt abbahagyja a rakoncátlankodást ez a nyavalyás szerkentyű.” Ám az idősebbeket ez nem vigasztalja meg. Ők le is szállnak a következő megállónál.

Az egyetemisták tovább utaznak az egyetemig, hiszen most függesztik ki a felvételi vizsgák időpontjait. A gőz lassan oszlani kezd. A víz is kilopakodik a padozat repedésein. A leghátsó beszorult ajtó pedig végre kinyílik. Felette szabadon lógó drótokon és rugókon remegő lemezkék mutatják, hogyan is működik a mechanizmus.
Az egyik egyetemista derűlátóan konstatálja: „ No, akik a műszakira felvételiznek, azok most sokat fejlődhettek szakmailag.”

Tóth Ágnes
A cikk szerzője, Tóth Ágnes

 

 

 

 

 

 

 

Tóth Ágnes, író, költő, újságíró. Született Nagyváradon, ahol most is él és alkot. Tagja a MÚRE-nak (Magyar Újságírók Romániai Egyesülete) Itt dolgozott:

Bihari Napló napilapnál szerkesztő-riporter, rovatvezető. Reggeli Újság, külmunkatárs. A nagyváradi TVS kábeltévé műsorainak szerkesztője, a Duna TV, MTV tudósítója 1994-2003 között.

Jelenleg a Napsugár, Szivárvány kolozsvári gyermeklapok külmunkatársa. Az Író- Cimbora, kortárs magyar gyermek- és ifjúsági irodalom alkotói fórumának tagja.  Több kulturális lap közli írásait. (Várad, Látó, Napsugár-Szivárvány, Szitakötő, Magyar Napló, Napút, Biharország, Reggeli Újság, CsigaHáz) Több mint 30 versét megzenésítették, sőt animációs film is készült a Mit tett az ősz c verséből.

Zenés –verses irodalmi műsorokat tart interaktív játékokkal egybekötve kisiskolásoknak, Trifán László váradi dalszerzővel közösen. Mintegy 15 kötete jelent meg. (Versek, novellák, regények, humoreszkek, CD-k gyermekdalaiból.)
Megjelent művei:

Eszem ága – gyermekversek, Didacta Kiadó, Kolozsvár, 1997.
Élni fogsz,- novellák, Literátor Kiadó, Nagyvárad, 1999.
Tótágas, -Humoreszkek-szatírák, Literátor Kiadó, Nagyvárad, 2000.
Karóra bableves és Nostradamus,- novellák, Literátor Kiadó Nagyvárad, 2003.
Álom-bálon, -gyermekversek, Literátor kiadó, Nagyvárad, 2005.
Tükörtojás kalapban, -gyermekversek, Prolog kiadó, Nagyvárad, 2006,
Mámikák szűzmáriái, -ifjúsági regény, Mákvirág Kiadó, Nagyvárad, 2009.
Színek keringője – gyermekversek, Mákvirág kiadó, Nagyvárad, 2010.
Macskadomb, CD– gyermekdalok -Posticum 2012. (Verseit Trifán László, a legendás Metropol Együttes gitárosa zenésítette meg)
Az út elvisz valahová, novellák, -Várad-kiadó-Nagyvárad 2012.
Macskadombi versek –gyermekverses kötete, Kovács Klaudia képzőművész illusztrálásával. Várad –kiadó 2013
Pokol az emeleten – publicisztikai regény. Literaprint kiadó-Nagyvárad.2013
ABC parádé – gyermekverskötet kisiskolásoknak 2015. Várad kiadó
A halál katlanában – kisregény –kiadó a Holnap Kulturális Egyesület.-2016.

Mekkora a barackmag? Gyermekverskötete, melyet Eperjesi Noémi illusztrált a Holnap Kulturális Egyesületek hamarosan kiadja.

1991-ben a Fakutya kabaréban, melyet Urszinyi Fehér József rendezett, bemutatásra került 3 kabaréjelenete: a Mai Idők, Fekete karácsony, Tatárék.

Csupabohócok című zenés ifjúsági színdarabját a váradi Bábszínház magyar és román társulata játszotta. 1995-97-ben. Akvarelljeiből 1997-ben egyéni tárlat nyílt a váradi Tibor Ernő Galériában. Több irodalmi díjat, elismerő- és díszoklevelet kapott. A Várad kult folyóirat prózadíját, a Napút folyóirat prózadíját, Horváth Imre emlékvers pályázat különdíját. Első díjat nyert Debrecenben a II. világháborús katonatörténetek pályázaton, a Budapesti Magyar Írószövetség Bóbita költőversenyének III díját 2013.-októberében nyerte el. A Napsugár- Szivárvány gyermeklapoktól munkásságáért elismerő és köszönő oklevelet kapott. Vallja “Az alkotás öröme és a humor átsegít a gondokon. Olvasóim szeretete és, műveim iránti érdeklődése a legnagyobb honorárium számomra”.