Vicces angol nyelvleckeVicces angol nyelvlecke
Gizi néni szilvesztere
Írta: Alex Fiddler

Vicces angol nyelvlecke

 

Az öreglány mosogatott, miközben unokája szürcsölve ette a levest. A legszívesebben hátba vágta volna ezért a laskanyújtóval. De türtőztette magát, a srác egy héten egyszer nézett be hozzá ráadásul aznap volt az év utolsó napja. Így elnézte neki, hogy nem tud illendően enni. Inkább felhangosította a zsebrádióját, ami igazi szocreál hangulatot árasztott magából: régi szovjet tákolmány, befőttes gumival összefogva, és csodák csodájára, még mindig szólt.

Így történhetett, hogy a leves kanalazása közben a fiú dúdolgatta a dalt, ami a rádióból áramlott az éterbe. Aztán befejezve az evést, halkan énekelni kezdett:

  • „Nem tudok elélvezni”…

A nagymama elképedt.

  • Mit mondtál?
  • Nem én mondom, a Mick Jagger!

Nevetett a fiú.

  • Kicsoda?

Kérdezte Gizi néni zavartan.

  • Hát, aki énekel a rádióban. Erről szól a dal.

Az öregasszony fülelt. Ismerte ezt a zenét, sokszor hallotta már, mégsem emlékezett rá. Csak egy dal volt a sok közül, amit krumpli hámozás, főzés, mosás közben hallott a rádióban. Valami felvillant az agyában. Mintha… tényleg! A szomszéd öregúr dúdolta mindig ezt a nótát!

  • Miről szól?
  • Mondom, nem tudok elélvezni. Vagy valami ilyesmi, nem jutok kielégüléshez, tudod mama, hogy csak hármas vagyok angolból.

A nagymami nem válaszolt. Elkápráztatta a hír. Ennek a zenének van jelentése is, méghozzá milyen érdekes!

A nagypapa halála után már vagy tizenöt éve egyedül élt. Eszébe jutott a megint a szomszéd Károly bácsi, aki nagy kujon hírében állt, neki is állandóan célzásokat tett fiatalasszony korában. Aztán, ahogy múlt a fiatalsága, s vele együtt a szépsége, egyre kevesebb frivol megjegyzést tett a derék Károly bácsi az aranyosan megöregedő Gizi nénire. Majd meghalt a férje, és a szomszédtól csak egy „részvétem” hangzott el, semmi egyéb. Nem is beszéltek, csak köszöntek egymásnak, mindketten magányosan tengették öreg napjaik.

Az unoka nemsokára lelépett, látszott rajta, hogy unja magát a nagyinál. Annyit mondott, sietnie kell, készül a szilveszteri bulira a barátaival. Máskor ez a rohanás bosszantotta Gizi nénit, most azonban cseppet sem bánta. Rendet tett a fiú távozása után, miközben a dalt dúdolgatta magában:

  • „ I can’t get no, satisfaction…”

Igaz, angoltudás híján meglehetősen érdekesen ejtette ki a szavakat, de aki kicsit odafigyel rá, bizonnyal megérthette volna, miről is énekel.

Valami felizzott benne. Éjfél előtt végre nekidurálta magát, és odaballagott Károly bácsi kapujához egy üveg pezsgővel a kezében.. Kicsit vacillált, majd becsöngetett.

Újsághír:

„Tegnap délután a rendőrség holtan találta K. Gizella, és Z. Károly Bp.-i lakosokat.

Egy bejelentésre mentek ki K. Gizellához, akinek eltűnéséről az unokája tett bejelentést. Az idős asszonyt a szomszédban találták meg, Z. Károlynál. Mindkét idős ember meztelen volt, Z. Károly a radiátorhoz volt kötözve, a földön egy üres pezsgősüveg hevert. Az első jelentések szerint mindketten szívrohamban haltak meg. A rendőrség folytatja a nyomozást.”

Vicces angol nyelvlecke

http://www.karikaturarendeles.hu/