A maszk

máj 27, 2020
Maszk humorMaszk humor
Tóth Ágnes
A maszk

 A koronavírus miatt kötelezővé vált a szájmaszkok viselése, ami az ország lakosságát ránézésre két szakmai csoportra osztotta.
Ha megfigyeljük, láthatjuk, hogy az emberek egyik fele műtőorvossá vált, a másik fele pedig bankrablóvá. A baj csak az, hogy amíg nem kerül gyakorlatra sor, addig nem lehet megkülönböztetni őket. Ezért a bankok őrei, állandó készenlétben állnak, kezüket a fegyverükön tartva, és minden belépő maszkost gonosztevőnek vélnek, amíg ki nem derül, hogy ők csak műtőorvosok.
A szemüveges maszkosok, a bepárásodott lencse miatt lépten-nyomon botladoznak, elesnek, vagy nekimennek a bankrablóknak és a műtőorvosoknak, nem kis pánikot keltve az őrző-védők és rendőrök soraiban.
Ami a tüdők kapacitását illeti, a maszkosok 63 százaléka nem kap elég oxigént, kielégítve légzőszervét, ezért néhány perc után vagy letépi a védőmaszkot vagy elájul. Őket követik elterülve az asztmások és a pánikbetegek.
Amikor már többen fekszenek ájultan a földön, kiderül végre, kik az igazi orvosok a maszkok alatt, mert azok odarohannak segíteni, újraéleszteni az eszméletleneket.
A ravaszabb polgárok az oxigénhiány elkerülése végett cselhez folyamodnak. Ők egy-egy szívószálat dugnak az orrlyukukba és a végét kivezetik a maszk alatt, hogy levegőhöz jussanak, így mély lélegzetet véve tudnak káromkodni.
Egyedül az alkoholisták örülnek a maszknak, mert a kilehelt alkohol gőzét visszaszívhatják, újrahasznosítva a szeszt.
És mit tesznek az írók?
Ők lerántják a maszkot erről a  kaotikus maszk-kabaréról…

 

Tóth Ágnes, író, költő, újságíró. Született Nagyváradon, ahol most is él és alkot. Tagja a MÚRE-nak (Magyar Újságírók Romániai Egyesülete) Itt dolgozott:

Bihari Napló napilapnál szerkesztő-riporter, rovatvezető. Reggeli Újság, kül-munkatárs. A nagyváradi TVS kábeltévé műsorainak szerkesztője, a Duna TV, MTV tudósítója 1994-2003 között.

Jelenleg a Napsugár, Szivárvány kolozsvári gyermeklapok kül-munkatársa. Az Író- Cimbora, kortárs magyar gyermek- és ifjúsági irodalom alkotói fórumának tagja.  Több kulturális lap közli írásait. (Várad, Látó, Napsugár-Szivárvány, Szitakötő, Magyar Napló, Napút, Biharország, Reggeli Újság, CsigaHáz) Több mint 30 versét megzenésítették, sőt animációs film is készült a Mit tett az ősz c verséből.

Zenés –verses irodalmi műsorokat tart interaktív játékokkal egybekötve kisiskolásoknak, Trifán László váradi dalszerzővel közösen. Mintegy 15 kötete jelent meg. (Versek, novellák, regények, humoreszkek, CD-k gyermekdalaiból.)
Megjelent művei:

Eszem ága – gyermekversek, Didacta Kiadó, Kolozsvár, 1997.
Élni fogsz,- novellák, Literátor Kiadó, Nagyvárad, 1999.
Tótágas, -Humoreszkek-szatírák, Literátor Kiadó, Nagyvárad, 2000.
Karóra bableves és Nostradamus,- novellák, Literátor Kiadó Nagyvárad, 2003.
Álom-bálon, -gyermekversek, Literátor kiadó, Nagyvárad, 2005.
Tükörtojás kalapban, -gyermekversek, Prolog kiadó, Nagyvárad, 2006,
Mámikák szűzmáriái, -ifjúsági regény, Mákvirág Kiadó, Nagyvárad, 2009.
Színek keringője – gyermekversek, Mákvirág kiadó, Nagyvárad, 2010.
Macskadomb, CD- gyermekdalok -Posticum 2012. (Verseit Trifán László, a legendás Metropol Együttes gitárosa zenésítette meg)
Az út elvisz valahová, novellák, -Várad-kiadó-Nagyvárad 2012.
Macskadombi versek –gyermekverses kötete, Kovács Klaudia képzőművész illusztrálásával. Várad –kiadó 2013
Pokol az emeleten – publicisztikai regény. Literaprint kiadó-Nagyvárad.2013
ABC parádé – gyermekverskötet kisiskolásoknak 2015. Várad kiadó
A halál katlanában – kisregény –kiadó a Holnap Kulturális Egyesület.-2016.

Mekkora a barackmag? Gyermek-verskötete, melyet Eperjesi Noémi illusztrált a Holnap Kulturális Egyesületek hamarosan kiadja.

1991-ben a Fakutya kabaréban, melyet Urszinyi Fehér József rendezett, bemutatásra került 3 kabaréjelenete: a Mai Idők, Fekete karácsony, Tatárék.

Csupabohócok című zenés ifjúsági színdarabját a váradi Bábszínház magyar és román társulata játszotta. 1995-97-ben. Akvarelljeiből 1997-ben egyéni tárlat nyílt a váradi Tibor Ernő Galériában. Több irodalmi díjat, elismerő- és díszoklevelet kapott. A Várad kult folyóirat prózadíját, a Napút folyóirat prózadíját, Horváth Imre emlékvers pályázat különdíját. Első díjat nyert Debrecenben a II. világháborús katonatörténetek pályázaton, a Budapesti Magyar Írószövetség Bóbita költőversenyének III díját 2013.-októberében nyerte el. A Napsugár- Szivárvány gyermeklapoktól munkásságáért elismerő és köszönő oklevelet kapott. Vallja “Az alkotás öröme és a humor átsegít a gondokon. Olvasóim szeretete és, műveim iránti érdeklődése a legnagyobb honorárium számomra”.

 

 

 

 

Maszk humor