A jó üzletember

máj 14, 2018
Szmog humor Írta: Tóth ÁgnesSzmog humor Írta: Tóth Ágnes
Szmog humor

Írta: Tóth Ágnes

A nagyáruház előtt várom a villamost, ahol a stopnál összegyűlt autók kipufogógáza olyan sűrű, hogy megáll benne a kés és a szívverés.
Elkeseredetten rágódom azon, hogy azok a régi szép idők, amikor még tiszta volt a levegő, amikor még nem jártunk bokáig szemétben és folyóink hűs vizét nem szennyezte kőolaj, más vegyi vacak, hamar belevesztek a modern technika végtermékeibe.

Valami megoldás csak kell legyen egészségünk megóvásának érdekben, mondom a mellettem álló kollégának, mire ő valami egészen elképesztő dolgot súg a fülembe. Azt mondja, mivel a környezetvédők képtelenek bármit is tenni a probléma megoldására, az Egészségügyi Minisztérium azt fontolgatja, hogy kötelezővé teszi a gázálarc viselését a nagyobb városokban.

Bármilyen hihetetlennek is tűnik a dolog, lehet benne némi igazság, mert butikos barátom, aki jó üzletember és kapcsolatai vannak felső körökben, nem sokkal később áthívott a raktárába, nézzem meg a legújabb árukészletét, amit most hozatott nyugatról. Hát mit mondjak? Földbe gyökerezett a tűsarkúm. Volt ott vagy százféle gázálarc.
– Nézd csak – dicsekedett. – Ezeket a rajzfilmfigurákkal teleragasztott
mini gázálarcokat gyerekeknek rendeltem. Imádni fogják, nekem elhiheted. Ezekben élethűen eljátszhatják majd kedvenc horror- és scifi történeteiket. A hölgyek pedig a színskála minden árnyalatát megtalálják nálam. Hát nem pompás? Na, idesüss! Ez a szép türkizkék darab éppen neked való. Csodásan megy a szőke hajadhoz. És nem is drága.

Jövő héten kapok ugyanilyen színű retikült és cipőt is hozzá. Bolondulni fognak utánad a férfiak, akiknek a nagyobb méretű, kicsit sötétebb tónusú szmog-szűrőket ajánlom majd és hozzá ugyanolyan árnyalatú nyakkendőket és diplomata táskákat. Nos, mit szólsz?
– Megáll az eszem – mondom -, de mi a fenének raktál közéjük ennyi ronda fekete gázálarcot?
– Azért – súgja -, hogy mindazok, akiknek hozzátartozói mégis elhunynak a szennyezett levegő miatt, méltón gyászolhassanak.

Tóth Ágnes
A cikk szerzője, Tóth Ágnes

 

 

 

 

 

 

Tóth Ágnes, író, költő, újságíró. Született Nagyváradon, ahol most is él és alkot. Tagja a MÚRE-nak (Magyar Újságírók Romániai Egyesülete) Itt dolgozott:

Bihari Napló napilapnál szerkesztő-riporter, rovatvezető. Reggeli Újság, külmunkatárs. A nagyváradi TVS kábeltévé műsorainak szerkesztője, a Duna TV, MTV tudósítója 1994-2003 között.

Jelenleg a Napsugár, Szivárvány kolozsvári gyermeklapok külmunkatársa. Az Író- Cimbora, kortárs magyar gyermek- és ifjúsági irodalom alkotói fórumának tagja.  Több kulturális lap közli írásait. (Várad, Látó, Napsugár-Szivárvány, Szitakötő, Magyar Napló, Napút, Biharország, Reggeli Újság, CsigaHáz) Több mint 30 versét megzenésítették, sőt animációs film is készült a Mit tett az ősz c verséből.

Zenés –verses irodalmi műsorokat tart interaktív játékokkal egybekötve kisiskolásoknak, Trifán László váradi dalszerzővel közösen. Mintegy 15 kötete jelent meg. (Versek, novellák, regények, humoreszkek, CD-k gyermekdalaiból.)
Megjelent művei:

Eszem ága – gyermekversek, Didacta Kiadó, Kolozsvár, 1997.
Élni fogsz,- novellák, Literátor Kiadó, Nagyvárad, 1999.
Tótágas, -Humoreszkek-szatírák, Literátor Kiadó, Nagyvárad, 2000.
Karóra bableves és Nostradamus,- novellák, Literátor Kiadó Nagyvárad, 2003.
Álom-bálon, -gyermekversek, Literátor kiadó, Nagyvárad, 2005.
Tükörtojás kalapban, -gyermekversek, Prolog kiadó, Nagyvárad, 2006,
Mámikák szűzmáriái, -ifjúsági regény, Mákvirág Kiadó, Nagyvárad, 2009.
Színek keringője – gyermekversek, Mákvirág kiadó, Nagyvárad, 2010.
Macskadomb, CD– gyermekdalok -Posticum 2012. (Verseit Trifán László, a legendás Metropol Együttes gitárosa zenésítette meg)
Az út elvisz valahová, novellák, -Várad-kiadó-Nagyvárad 2012.
Macskadombi versek –gyermekverses kötete, Kovács Klaudia képzőművész illusztrálásával. Várad –kiadó 2013
Pokol az emeleten – publicisztikai regény. Literaprint kiadó-Nagyvárad.2013
ABC parádé – gyermekverskötet kisiskolásoknak 2015. Várad kiadó
A halál katlanában – kisregény –kiadó a Holnap Kulturális Egyesület.-2016.

Mekkora a barackmag? Gyermekverskötete, melyet Eperjesi Noémi illusztrált a Holnap Kulturális Egyesületek hamarosan kiadja.

1991-ben a Fakutya kabaréban, melyet Urszinyi Fehér József rendezett, bemutatásra került 3 kabaréjelenete: a Mai Idők, Fekete karácsony, Tatárék.

Csupabohócok című zenés ifjúsági színdarabját a váradi Bábszínház magyar és román társulata játszotta. 1995-97-ben. Akvarelljeiből 1997-ben egyéni tárlat nyílt a váradi Tibor Ernő Galériában. Több irodalmi díjat, elismerő- és díszoklevelet kapott. A Várad kult folyóirat prózadíját, a Napút folyóirat prózadíját, Horváth Imre emlékvers pályázat különdíját. Első díjat nyert Debrecenben a II. világháborús katonatörténetek pályázaton, a Budapesti Magyar Írószövetség Bóbita költőversenyének III díját 2013.-októberében nyerte el. A Napsugár- Szivárvány gyermeklapoktól munkásságáért elismerő és köszönő oklevelet kapott. Vallja “Az alkotás öröme és a humor átsegít a gondokon. Olvasóim szeretete és, műveim iránti érdeklődése a legnagyobb honorárium számomra”.