Álmatlanság humor Irta: Tóth ÁgnesÁlmatlanság humor Irta: Tóth Ágnes
Álmatlanság humor

Írta: Tóth Ágnes

Legfőbb dolog a nyugalom

Ijedten riadok fel és mellkasomat tapogatva kapkodok levegő után. Úgy érzem, rögtön elájulok. Ez a környék, ahova pár hete költöztem elviselhetetlen!
Itt nem tudok nyugodtan pihenni, gondolkozni, létezni! Pedig direkt azért költöztem ide, hogy biztosítva legyen számomra az orvos által előírt nyugalom.

Mekkora ökör voltam! Az idegeim hamarosan felmondják a szolgálatot, újabb költözésre pedig nem futja. Nincs más hátra, kérvényt írok a Tanácsnak.
Alulírott Zaklatott Zoltánné, a Csendes utca 13-ból, egészségem és nyugalmam érdekében, amihez alkotmányos jogom van, a következőket kérem a Tisztelt Tanácstól:

1. Sürgősen terelje utcánkba a forgalmat mindkét irányból.
2. Engedélyezze tőszomszédomnak, Asztalos Antalnak a fűrész telepe éjjel-nappali működtetését.
3. Kötelezze az autótulajdonosokat arra, hogy olyan érzékeny riasztókat szereljenek az autóikra, amelyek a szélfúvástól is képesek egész éjjel vijjogni, szirénázni. (Arra nem kell felszólítani őket, hogy hajnalban hosszú percekig járassák a motort és hangosan káromkodjanak, mert azt maguktól is megteszik.)
4. Azonnali hatállyal nyissák meg a tavaly bezárt diszkó-bárt a velem szemben lévő épületben, mert az direkt gyógyító hatással van az idegeimre.
5. Megkérem a tisztelt illetékeseket, hogy a Csendes utcában is fúrjanak gödröket, ássanak árkokat és fektessenek le csöveket, majd ha kész vannak, szedjék fel azokat és rakják le 10 méterrel arrébb, ahogy máshol is tenni szokták.
6.Szereljenek fel több porolót a környéken.
7. Délután 15,00-18,00 óra között tiltsák be a csendet.
8. Engedélyezzék újra a petárdák árusítását!
8. Kérem, hogy a tömbházak közti tenyérnyi zöldövezetre itt is építsenek román imaházat, templomot, hogy a hívek harsány éneke ébressze vasárnap reggelenként ennek a kerületnek a lakóit is. Amennyiben rövid időn belül nem teljesítik kéréseimet, éhségsztrájkba kezdek!

Addig is nosztalgiával gondolok a régi utcám békés hajnalaira, amikor is dicső hadseregünk tankjai villamosoknak álcázva magukat, úgy dübörögtek át a síneken, mintha azokon több ezer üres konzerves dobozt szórtak volna el a guberálók. . .
Tisztelettel Z. Z.

Tóth Ágnes
A cikk szerzője, Tóth Ágnes

 

 

 

 

 

 

 

Tóth Ágnes, író, költő, újságíró. Született Nagyváradon, ahol most is él és alkot. Tagja a MÚRE-nak (Magyar Újságírók Romániai Egyesülete) Itt dolgozott:

Bihari Napló napilapnál szerkesztő-riporter, rovatvezető. Reggeli Újság, külmunkatárs. A nagyváradi TVS kábeltévé műsorainak szerkesztője, a Duna TV, MTV tudósítója 1994-2003 között.

Jelenleg a Napsugár, Szivárvány kolozsvári gyermeklapok külmunkatársa. Az Író- Cimbora, kortárs magyar gyermek- és ifjúsági irodalom alkotói fórumának tagja.  Több kulturális lap közli írásait. (Várad, Látó, Napsugár-Szivárvány, Szitakötő, Magyar Napló, Napút, Biharország, Reggeli Újság, CsigaHáz) Több mint 30 versét megzenésítették, sőt animációs film is készült a Mit tett az ősz c verséből.

Zenés –verses irodalmi műsorokat tart interaktív játékokkal egybekötve kisiskolásoknak, Trifán László váradi dalszerzővel közösen. Mintegy 15 kötete jelent meg. (Versek, novellák, regények, humoreszkek, CD-k gyermekdalaiból.)
Megjelent művei:

Eszem ága – gyermekversek, Didacta Kiadó, Kolozsvár, 1997.
Élni fogsz,- novellák, Literátor Kiadó, Nagyvárad, 1999.
Tótágas, -Humoreszkek-szatírák, Literátor Kiadó, Nagyvárad, 2000.
Karóra bableves és Nostradamus,- novellák, Literátor Kiadó Nagyvárad, 2003.
Álom-bálon, -gyermekversek, Literátor kiadó, Nagyvárad, 2005.
Tükörtojás kalapban, -gyermekversek, Prolog kiadó, Nagyvárad, 2006,
Mámikák szűzmáriái, -ifjúsági regény, Mákvirág Kiadó, Nagyvárad, 2009.
Színek keringője – gyermekversek, Mákvirág kiadó, Nagyvárad, 2010.
Macskadomb, CD– gyermekdalok -Posticum 2012. (Verseit Trifán László, a legendás Metropol Együttes gitárosa zenésítette meg)
Az út elvisz valahová, novellák, -Várad-kiadó-Nagyvárad 2012.
Macskadombi versek –gyermekverses kötete, Kovács Klaudia képzőművész illusztrálásával. Várad –kiadó 2013
Pokol az emeleten – publicisztikai regény. Literaprint kiadó-Nagyvárad.2013
ABC parádé – gyermekverskötet kisiskolásoknak 2015. Várad kiadó
A halál katlanában – kisregény –kiadó a Holnap Kulturális Egyesület.-2016.

Mekkora a barackmag? Gyermekverskötete, melyet Eperjesi Noémi illusztrált a Holnap Kulturális Egyesületek hamarosan kiadja.

1991-ben a Fakutya kabaréban, melyet Urszinyi Fehér József rendezett, bemutatásra került 3 kabaréjelenete: a Mai Idők, Fekete karácsony, Tatárék.

Csupabohócok című zenés ifjúsági színdarabját a váradi Bábszínház magyar és román társulata játszotta. 1995-97-ben. Akvarelljeiből 1997-ben egyéni tárlat nyílt a váradi Tibor Ernő Galériában. Több irodalmi díjat, elismerő- és díszoklevelet kapott. A Várad kult folyóirat prózadíját, a Napút folyóirat prózadíját, Horváth Imre emlékvers pályázat különdíját. Első díjat nyert Debrecenben a II. világháborús katonatörténetek pályázaton, a Budapesti Magyar Írószövetség Bóbita költőversenyének III díját 2013.-októberében nyerte el. A Napsugár- Szivárvány gyermeklapoktól munkásságáért elismerő és köszönő oklevelet kapott. Vallja “Az alkotás öröme és a humor átsegít a gondokon. Olvasóim szeretete és, műveim iránti érdeklődése a legnagyobb honorárium számomra”.