Lócitrom

febr 26, 2018
Szellemes riport Írta: Tóth ÁgiSzellemes riport Írta: Tóth Ági
Szellemes riport
Írta: Tóth Ági

Nem tudom, mi van Bözsi nénivel a földszint háromból. Állandóan ragasztószalagot kér tőlem. Jó, tudom, nem futja rá, hiszen olyan kevés a nyugdíja, hogy lócitromra sem elég, de nem bírok rájönni, minek neki annyi ragasztószalag.

Talán a száját szokta beragasztani, hogy azt az egy szem sajtdarabocskát meg ne egye, amit az alagsori egérfogóból lopott ki és már egy hete pohár alatt tart a konyha ablak párkányán. Azért csak becsengetek hozzá.

– Csak ne csengessen aranyoskám – selypegi Bözsi néni. Inkább rúgja jó erősen az ajtómat, mert kikapcsoltattam az áramot Nem tudom kifizetni azt az óriási számlát. Ezért aztán lemondtam a tévéről és a rádióról is. A tévéműsort úgy sem láttam jól ezzel a régi rossz okuláréval, új szemüvegre meg nem telt, a rádiót meg alig hallom, mióta megromlott a hallásom. A jövő héten pedig lemondok a telefonról is. Így legalább ki tudom fizetni a lakás adóját.

– Hol van a macskája? Máskor mindig elém jön.

– Jaj, szegénykém ott búsul az asztal alatt.

Benézek az asztal alá, hát ott ül az öreg cirmos és nem fogják elhinni, az én ragasztószalagommal van leragasztva a szája.

– Ne csodálkozzék aranyom, három napig az én szám volt beragasztva, most három napig az övé lesz. Ez így demokratikus. Ezzel még spórolok annyit, hogy miután kifizetem a közköltséget, marad pénzem három szem aszpirinre, mert nagyon gyötör a reuma. A maradék pénzből aztán minden nap tudok venni három kenyérmorzsát és öt csepp tejet. És ha szerencsém van, akkor a felettem lakó egy héten háromszor is rám rázza ebéd után az abroszát. Így néha még egy egész marék morzsa és némi szafaládévég is kerül az asztalomra. A tegnap pedig még egy szem cseresznye is rám hullt. Mit mondjak? Lukulluszi ebédem volt!

– Haj, haj – mondom – remélem, majd csak megsegíti Bözsi nénit a Jóisten.

– Én is remélem – mondja az öregasszony. – Tudja, minden nap imádkozom, hogy a felettem lakót nehogy munkanélküli segélyre küldjék a cipőgyárból, mert akkor talán már soha többé nem rázza rám az abroszt. És azon túl már annyit sem fog érni az életem, mint egy lócitrom.

Miért kapok virágot, Tóth Ági

Tóth Ágnes
A cikk szerzője, Tóth Ágnes