Hofi és a kabátok

febr 20, 2018
Humoros riportHumoros riport
Írta: Urszinyi Fehér Csaba
Humoros riport

 

Régen jártam Debrecenben, ezért is lepett meg a város hihetetlen átalakulása, mely egy pozitív irányba vett fejlődésnek volt köszönhető. Pulykakakast azért nem vettünk, és még Döbrögivel sem találkoztunk, bár a Ludas Matyi volt főszerkesztőjét, Dluhopolszky Lászlót kísértem el erre az útra, aki egyben egy kiállítási anyag kurátora is volt. Debreceni Tamás szervezte, a Hofi Gézáról készült karikatúrák expóját, melyre közel háromszáz ember volt kíváncsi.

Az esemény előtt szóba elegyedtem Weeber Tibor, a tízedik kerület alpolgármesterével, aki a megnyitóbeszéd miatt tévedt oly messzire Kőbányától. Tőle tudtam meg, hogy Hofi, a kerület lakosa volt, és az alpolgármester nem csupán a kerületvezetésben volt jártas, de történészként, valamit könyvtárosként is nevet szerzett magának.

Mivel író vagyok, a könyvek szó említésétől általában ellenállhatatlan késztetést érzek egy végtelenségig tartó csevegésre. Kellemesen el is beszélgettünk az alpolgármester úrral, miközben a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának, Konzervatóriumi Galériájának ruhatárába beléptünk, és felakasztottuk saját kabátjainkat.

Annyira belefeledkeztünk az eszmecserébe, hogy ott is ragadtunk a félreeső helyiségben. Weeber úr a Budapesti kerületben ismert, viszont az ország másik felében nem tudták róla, hogy kicsoda. Csak egy férfit láttak az érkezők, a ruhatár mögött. A közfelfogás szerint, pedig aki a pult mögött, az akasztóknál áll, az csak a ruhatáros lehet.

Így fordulhatott elő, hogy az belépő látogatók sorra adogatták le kabátjaikat az alpolgármester úrnak, aki belelendülve új szerepébe elkezdte elrakosgatni őket. Nagyot derült hát az a néhány ember később kinek kabátját átvette, amikor rájött, hogy egy félreértésből az est díszvendége, egyben pár percig a kiszolgáló személyzet szerepét is betöltötte.

Utána pedig csak úgy repkedtek a Hofi anekdoták és idézetek, a konzervatórium diákjainak előadása végén pedig a közönség kórusban énekelte a „Próbálj meg lazítani” című hajdani slágert.

 

Weeber Tibor alpolgármester, és a cikk szerzője Urszinyi Fehér Csaba
Weeber Tibor alpolgármester, és a cikk szerzője Urszinyi Fehér Csaba
Néhány remekmű a kiállító művészek munkái közül:

A faarcú favágók, Írta: Urszinyi Fehér Csaba