Társadalomkritika humor Írta: Tóth Ágnes
Társadalomkritika humor

Írta: Tóth Ágnes

Mindenki siet, ideges, nem figyel a másikra, tolakodik lökdös, majdnem elüt, rád dudál. Sziszeg mögötted, ha nem tud tőled gyorsabb tempóban haladni a szűk helyen. A szembejövő a pofádba fújja a cigarettafüstöt, vagy szagolhatod, ha előtted menve eregeti az utcán vagy a parkban, ahová elmentél fris levegőt szívni.

Neked ugrik a kutyasétáltató ebe, mert nem tartják pórázon. Belelépsz a kutyagumiba, rágógumiba, köpedékbe, az eldobott, széttaposott csokoládédarabba. A buszon, villamoson megrőkönyödve tapasztalod, hogy legtöbben nem tudják hogyan kell viselkedni, mert pont ezt nem tanították meg sem az isklában, sem otthon.

Pedig tudni kellene hogyan viseledjünk az utcán, közösségben, hivatalos intézményben, vendégségben, étteremben, üzletben. Hogyan bánj az öreggekkel, a fiatalokkal, a gyerekekkel, a betegekkel, a szomszéddal, apáddal, anyáddal.és hogyan viselkedj a közszállítási járműveken, ahol most éppen utazunk, mégpedig sokan, nyomakodva, alig férve helyhez, levegőhöz.

Mindenki beszél, átkiabál a másik ember válla felett, egyesek telefonálnak, beleordítanak a készülékbe, veszekednek, tanácsokat kiabálnak a vonal másik végén lévőnek. Öreg nénikék állnak az okostelefonba mélyedt űldögélő tinik mellett.

De a csúcs a túloldalon örjöngő négy év körüli srác, aki 6 megállón kersztül sír, ordít, hatalmas és sértő hangerővel. Rúgja a nagyit, hisztizik, rángatja magát, öklével veri az ablaküveget, köpköd. Senki nem szól rá, a nagyi se.

Mikor már úgy érzem nem birom és tennem kell valamit, felállnak és végre leszállni készülnek. A gyerek pólója kisimul és rajta nagy fekete betűk hirdetik, hogy Ő: “The best kid.” – A legjobb gyerek!

Tóth Ágnes
A cikk szerzője, Tóth Ágnes

 

 

 

 

 

 

http://www.karikaturarendeles.hu/

Tóth Ágnes, író, költő, újságíró. Született Nagyváradon, ahol most is él és alkot. Tagja a MÚRE-nak (Magyar Újságírók Romániai Egyesülete) Itt dolgozott:

Bihari Napló napilapnál szerkesztő-riporter, rovatvezető. Reggeli Újság, külmunkatárs. A nagyváradi TVS kábeltévé műsorainak szerkesztője, a Duna TV, MTV tudósítója 1994-2003 között.

Jelenleg a Napsugár, Szivárvány kolozsvári gyermeklapok külmunkatársa. Az Író- Cimbora, kortárs magyar gyermek- és ifjúsági irodalom alkotói fórumának tagja.  Több kulturális lap közli írásait. (Várad, Látó, Napsugár-Szivárvány, Szitakötő, Magyar Napló, Napút, Biharország, Reggeli Újság, CsigaHáz) Több mint 30 versét megzenésítették, sőt animációs film is készült a Mit tett az ősz c verséből.

Zenés –verses irodalmi műsorokat tart interaktív játékokkal egybekötve kisiskolásoknak, Trifán László váradi dalszerzővel közösen. Mintegy 15 kötete jelent meg. (Versek, novellák, regények, humoreszkek, CD-k gyermekdalaiból.)
Megjelent művei:

Eszem ága – gyermekversek, Didacta Kiadó, Kolozsvár, 1997.
Élni fogsz,- novellák, Literátor Kiadó, Nagyvárad, 1999.
Tótágas, -Humoreszkek-szatírák, Literátor Kiadó, Nagyvárad, 2000.
Karóra bableves és Nostradamus,- novellák, Literátor Kiadó Nagyvárad, 2003.
Álom-bálon, -gyermekversek, Literátor kiadó, Nagyvárad, 2005.
Tükörtojás kalapban, -gyermekversek, Prolog kiadó, Nagyvárad, 2006,
Mámikák szűzmáriái, -ifjúsági regény, Mákvirág Kiadó, Nagyvárad, 2009.
Színek keringője – gyermekversek, Mákvirág kiadó, Nagyvárad, 2010.
Macskadomb, CD– gyermekdalok -Posticum 2012. (Verseit Trifán László, a legendás Metropol Együttes gitárosa zenésítette meg)
Az út elvisz valahová, novellák, -Várad-kiadó-Nagyvárad 2012.
Macskadombi versek –gyermekverses kötete, Kovács Klaudia képzőművész illusztrálásával. Várad –kiadó 2013
Pokol az emeleten – publicisztikai regény. Literaprint kiadó-Nagyvárad.2013
ABC parádé – gyermekverskötet kisiskolásoknak 2015. Várad kiadó
A halál katlanában – kisregény –kiadó a Holnap Kulturális Egyesület.-2016.

Mekkora a barackmag? Gyermekverskötete, melyet Eperjesi Noémi illusztrált a Holnap Kulturális Egyesületek hamarosan kiadja.

1991-ben a Fakutya kabaréban, melyet Urszinyi Fehér József rendezett, bemutatásra került 3 kabaréjelenete: a Mai Idők, Fekete karácsony, Tatárék.

Csupabohócok című zenés ifjúsági színdarabját a váradi Bábszínház magyar és román társulata játszotta. 1995-97-ben. Akvarelljeiből 1997-ben egyéni tárlat nyílt a váradi Tibor Ernő Galériában. Több irodalmi díjat, elismerő- és díszoklevelet kapott. A Várad kult folyóirat prózadíját, a Napút folyóirat prózadíját, Horváth Imre emlékvers pályázat különdíját. Első díjat nyert Debrecenben a II. világháborús katonatörténetek pályázaton, a Budapesti Magyar Írószövetség Bóbita költőversenyének III díját 2013.-októberében nyerte el. A Napsugár- Szivárvány gyermeklapoktól munkásságáért elismerő és köszönő oklevelet kapott. Vallja “Az alkotás öröme és a humor átsegít a gondokon. Olvasóim szeretete és, műveim iránti érdeklődése a legnagyobb honorárium számomra”.