Kereskedői morál

júl 30, 2018
Piaci humoros írás Írta: Tóth Ágnes
Piaci humoros írás

Írta: Tóth Ágnes
Árult két éve a piacon egy nagyszájú, közönséges asszonyság, Ha végig mentem a sorok között, mindig hallottam a hangját. Cseppet sem volt szimpatikus, gondolom másnak sem, mégis sokan vásároltak tőle, lévén az ő árui a legolcsóbbak.

Egyik napon rákényszerültem, hogy tőle vegyek francia barackot. Villámgyors mozdulatokkal rakta a mérlegbe az árut, de észrevettem, hogy két rothadt darabot is belecsempészett. Kértem cserélje ki, mire rám ordított, hogy mit válogatok.

Mondtam, hogy a megdolgozott pénzemért jó minőségi árut akarok venni. Kivettem a két rossz barackot a mérleg tányérjából és választottam helyettük két épet, mire az asszonyság akkorát csapott a kezem fejére, hogy elejtettem a gyümölcsöket.

A megdöbbenéstől nem kaptam levegőt, miközben ő azt kiabálta, hogy ki nem állja a válogatós vevőket, mert az ilyenek miatt fog ráromlani az árú és most már azért sem szolgál ki!! Hirtelen felelevenedett bennem az átkos aranykorszak, amikor nem volt választási lehetőségünk és ki voltunk szolgáltatva az eladók kényének-kedvének, akik minden sz*rt eladtak nekünk. Ez a némber abból a korszakból maradt ránk a kommunista kereskedelmi moráljával együtt. Mérgemben azt kiabáltam neki, hogy törjön el a keze, amivel megütött.

Nehezen bírtam túltenni magam a történteken, ezért két hétig a közeli ABC-ben vásároltam meg a szükséges árut.
Aztán muszáj volt újra kimennem a piacra friss petrezselyem levélért. Csodálkozva látom, hogy egy helyes fiatalember árul a nagyszájú helyén. Kérdem tőle, mi van az asszonysággal, mire közli, hogy most ő helyettesíti Marika naccságát, mert eltört a keze, amikor ráesett egy láda a teherautóról. . .
Azóta nyugalom van a piaci sorok között. No meg a lelkemben is.

Tóth Ágnes
A cikk szerzője, Tóth Ágnes

 

 

 

 

 

 

 

Tóth Ágnes, író, költő, újságíró. Született Nagyváradon, ahol most is él és alkot. Tagja a MÚRE-nak (Magyar Újságírók Romániai Egyesülete) Itt dolgozott:

Bihari Napló napilapnál szerkesztő-riporter, rovatvezető. Reggeli Újság, külmunkatárs. A nagyváradi TVS kábeltévé műsorainak szerkesztője, a Duna TV, MTV tudósítója 1994-2003 között.

Jelenleg a Napsugár, Szivárvány kolozsvári gyermeklapok külmunkatársa. Az Író- Cimbora, kortárs magyar gyermek- és ifjúsági irodalom alkotói fórumának tagja.  Több kulturális lap közli írásait. (Várad, Látó, Napsugár-Szivárvány, Szitakötő, Magyar Napló, Napút, Biharország, Reggeli Újság, CsigaHáz) Több mint 30 versét megzenésítették, sőt animációs film is készült a Mit tett az ősz c verséből.

Zenés –verses irodalmi műsorokat tart interaktív játékokkal egybekötve kisiskolásoknak, Trifán László váradi dalszerzővel közösen. Mintegy 15 kötete jelent meg. (Versek, novellák, regények, humoreszkek, CD-k gyermekdalaiból.)
Megjelent művei:

Eszem ága – gyermekversek, Didacta Kiadó, Kolozsvár, 1997.
Élni fogsz,- novellák, Literátor Kiadó, Nagyvárad, 1999.
Tótágas, -Humoreszkek-szatírák, Literátor Kiadó, Nagyvárad, 2000.
Karóra bableves és Nostradamus,- novellák, Literátor Kiadó Nagyvárad, 2003.
Álom-bálon, -gyermekversek, Literátor kiadó, Nagyvárad, 2005.
Tükörtojás kalapban, -gyermekversek, Prolog kiadó, Nagyvárad, 2006,
Mámikák szűzmáriái, -ifjúsági regény, Mákvirág Kiadó, Nagyvárad, 2009.
Színek keringője – gyermekversek, Mákvirág kiadó, Nagyvárad, 2010.
Macskadomb, CD– gyermekdalok -Posticum 2012. (Verseit Trifán László, a legendás Metropol Együttes gitárosa zenésítette meg)
Az út elvisz valahová, novellák, -Várad-kiadó-Nagyvárad 2012.
Macskadombi versek –gyermekverses kötete, Kovács Klaudia képzőművész illusztrálásával. Várad –kiadó 2013
Pokol az emeleten – publicisztikai regény. Literaprint kiadó-Nagyvárad.2013
ABC parádé – gyermekverskötet kisiskolásoknak 2015. Várad kiadó
A halál katlanában – kisregény –kiadó a Holnap Kulturális Egyesület.-2016.

Mekkora a barackmag? Gyermekverskötete, melyet Eperjesi Noémi illusztrált a Holnap Kulturális Egyesületek hamarosan kiadja.

1991-ben a Fakutya kabaréban, melyet Urszinyi Fehér József rendezett, bemutatásra került 3 kabaréjelenete: a Mai Idők, Fekete karácsony, Tatárék.

Csupabohócok című zenés ifjúsági színdarabját a váradi Bábszínház magyar és román társulata játszotta. 1995-97-ben. Akvarelljeiből 1997-ben egyéni tárlat nyílt a váradi Tibor Ernő Galériában. Több irodalmi díjat, elismerő- és díszoklevelet kapott. A Várad kult folyóirat prózadíját, a Napút folyóirat prózadíját, Horváth Imre emlékvers pályázat különdíját. Első díjat nyert Debrecenben a II. világháborús katonatörténetek pályázaton, a Budapesti Magyar Írószövetség Bóbita költőversenyének III díját 2013.-októberében nyerte el. A Napsugár- Szivárvány gyermeklapoktól munkásságáért elismerő és köszönő oklevelet kapott. Vallja “Az alkotás öröme és a humor átsegít a gondokon. Olvasóim szeretete és, műveim iránti érdeklődése a legnagyobb honorárium számomra”.

http://www.karikaturarendeles.hu/