Hitel humor Írta: Urszinyi Fehér CsabaHitel humor Írta: Urszinyi Fehér Csaba
Hitel humor

Írta: Urszinyi Fehér Csaba

 

Nagypapámnak volt egy mondása, hogy „Pénzt vagy könyvet bölcsen, nem adunk kölcsen”. Mindenesetre ismeretségek nagy megmérettetése, amikor szóba hozzák a hitelezést. Két esetben szokott kellemetlen lenni. Amikor kérni kell, vagy amikor a törlesztés késlekedése miatt szükséges rákérdezni.

Viszont a mai világban, úgy néz ki, hogy még ez sem jelent gondot. Egy ideje már sorozatosan  jelölnek be emberek a közösségi hálókon ismerősnek. Miután a rendszer összeadott minket (mármint a barátság elfogadásra került), már küldik is az ajánlatot, melyben kölcsön adnának nekem, akár 9 millió eurót is. Ilyenkor az ember elkezd tervezni, hogy mi mindenre is költhetné ezt a sok pénzt.

Rózsadombi villára, luxusautókra, hajókra, de még helikoptererre is. Az álombuborék viszont nem tart sokáig, mert azonnal bevillan az a bizonyos lelombozó kérdés. Hogyan adjam meg azt a sok pénzt, ha manapság egy másfél szobás lakás törlesztése is egy fél generációs folyamat. Kilenc millió eurót nem csak én fizetgetnék vissza apránként, de még az ükunokáim is el lennének adósodva.

Talán kéne nyitnom egy másik Facebook profilt is, mondjuk Gáz Géza néven, és oda már utalhatnának is. Mondjuk az is elképzelhető, hogy akik ajánlgatják ezeket a kölcsönöket, nem is olyan buták, mint ezt remélem. Sőt még az is lehet, hogy ők tartanak minket ostobának.

Csak nem változhatott annyit a világ, hogy rámenős barátok kölcsöneit kelljen visszautasítani?