Humoreszk utazásról Írta: BlogoszHumoreszk utazásról Írta: Blogosz
Írta: Blogosz

Forrás: http://mesenincs.blog.hu/2018/02/18/nekem_epitettek_dubajt#more13644110

Humoreszk utazásról

Igazi fehér emberként vagyok jelenleg arabok és mindenféle más bőrszínűek, kultúrájúak között. Sőt, ilyenkor vagyok a legfehérebb: február közepén járok ugyanis az arab emírségekben, a nyári barnaságomnak nyoma sincs most, itt világítok. Mint mások is: oroszok az utcán, szerbek a liftben, románok az étteremben.

Egyáltalán nem tartom zavarónak, hogy tulajdonképpen nekem építették Dubajt. Nekem, mint turistának, aki milliószámra özönlök oda. Most épp itt vagyok ugyanis. Néhány napot eltöltök itt, az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb városában, amelyik a világ egyik aktuális turistamágnese. Engem is az vonzott ide.

Első gondolatra talán valóban van valami demoralizálónak tűnő abban, ha egy várost direkt azért építenek fel, hogy turistacélpont legyen, és nem fordítva történik, azaz nem azért özönlenek oda a látogatók, mert már régóta létezik. De azért nem árt, ha túllátunk a jó öreg európai konzervativizmusunk diktálta lehetőségeken is, és megértjük, hogy mindennek vannak más módjai, iskolái is. Úgyhogy szerintem egyáltalán nem zavaró, hogy kifejezetten turizmus és befektetések céljából épül ilyen hihetetlenül gyorsan és látványosan Dubaj, hanem még egyenesen ügyes is. Jelenleg ez a világ legnagyobb ütemben fejlődő városa és különböző rekordokat is állandóan igyekszik megdönteni, így például itt van jelenleg a világ legmagasabb épülete, a Burdzs Kalifa, meg a világ legfényűzőbbnek mondott szállodája, a Burdzs al- Arab, amely a marketingje és az árai szerint hétcsillagos, persze valójában, hivatalosan legfeljebb öt csillag osztható ki. Indulás előtt pár nappal még azt gondoltam, megnézem majd itt a világ legmagasabb szállodáját is, a Marquis Hotelt. Erre az történt, hogy egy héttel ezelőtt bejelentették: már nem az a világ legmagasabb szállodája. Hanem egy épp most megnyílt másik, a Gevora Hotel. Amely azonban szintén itt van, Dubajban (és egy méterrel magasab, mint eddigi csúcstartó).

Ez is jól mutatja ennek a városnak a lényegét, jellegét: tényleg nagyon gyors itt a fejlesztés üteme, nem véletlenül a világ leggyorsabban fejlődő városa jelenleg. Ezekben az években, ebben a két-három évtizedben változik a legtöbbet, és ennek révén tett szert világhírre is.

Mindegyre Las Vegas jut eszembe róla, ahol szintén megfordultam már. Koncepciójában nagyon hasonlónak gondolom a kettőt. Hiszen mindegyik az idegenforgalomra alapozva indult fejlődésnek, már direkt erre építve, és erre épít mindkettő ma is. És ha már az építésnél tartunk, mindegyik sivatagra épült (bár más jellegű sivatagokra). Továbbá mindkettő az elkápráztatásra és a luxus imázsára alapoz, mindkettő világhírű lett az egymáshoz hasonló, de mégsem ugyanolyan koncepciója révén, mindkettőben jelen van a giccs is, de akkora léptékben, hogy azon is inkább csodálkozik az ember. Tehát működik is mind a kettő: odamegy az ember és elképed. Élménynek mindegyik kitűnő. Még akkor is, ha mi, európaiak másfajta, fajsúlyosabb élményeket is szeretünk. De mondom: is. Mert én legalábbis, meg még pár millióan az ilyet is.

Meg aztán az sem kínos egy cseppet sem, sőt, szerintem grandiózus, hogy Dubajban, ugyanígy a tőle nem messze lévő Abu Dzabiban, ahova ezekben a napokban szintén benézek majd, mekkora profilváltás történt és történik, ráadásul milyen villámgyorsan. Arról van szó ugyanis, hogy rájöttek, a térségben gigantikus bevételeket hozó olajmezők körülbelül száz éven belül kiürülnek, ezért megkezdték a térség átállítását egy nagyon összetett másik üzletágra, az idegenforgalomra. Ehhez építik főleg Dubajt hihetetlen futurisztikus várossá, a közelében lévő Abu Dzabit, az Emirátusok fővárosát pedig hasonló, csak nyugodtabb metropolisszá. Meg közben az olajdollárok befektetésének is nagyon jó módja ez az elképesztő mérvű építkezéssorozat és infrastrukturális fejlesztés. Olyan helyet csináltak Dubajból, amelyre a fél világ kíváncsi, a cél pedig, hogy az egész világ az legyen.És ez az elmúlt nagyjából húsz év alatt már most annyira bejött, hogy az Egyesült Arab Emirátusok kezd is leszakadni az olajbizniszről, legnagyobb motorja, Dubaj már csak körülbelül bevételének 10 százalékát kapja ebből, nagyrészt a turizmuson, a befektetéseken pörög már.

Folytatás, jövő pénteken…