Vicces kozmetikum humorVicces kozmetikum humor
Hétköznapok nemzeti kisebbségben, 79658. & 79659. rész
Valahol Romániában
Sokszor voltam már a váradi Tăbăcarilor  utcában, és olyankor mindig meg is állapítottam, hogy külön utcájuk van a dohánytermesztőknek, vagy ha nem azt jelenti, akkor biztosan a dohányárut gyártóknak. (Hiszen ugye „tabac”, azaz „dohány”, tehát „tăbăcar” = „dohánnyal foglalkozó”). Ám ha egyik sem, akkor legfeljebb a trafikosok, valamint más dohánykereskedők utcája, na. De frászt. Csak ma – azaz sok év után – derült ki számomra, véletlenül, hogy a „tăbăcar”, az „tímár”, vagyis bőrizélő.
Apropó bőr: a kedvenc ilyen ügyem még mindig a „lăptișor de matcă”. Már gyerekkoromban is láttam bőrre kenendő krémek dobozán, hogy „cu lăptișor de matcă”. Kicsit meglepőnek, kicsit undorítónak, de nagyrészt teljesen rendben lévőnek és logikusnak tartottam, hogy ezekben a krémekben tehát anyatej van. (Hiszen ugye „lăptișor”, azaz „tejecske”, és „matcă”, azaz „mátka”, tehát valami nő. Ráadásul az anyatejet kicsi gyerek issza, úgyhogy még becézik is, tejecskének mondva, ami kedves is. Továbbá az is teljesen logikus, hogy az anyatejnek ezek szerint a bőrre is van jó hatása, ezért keverik krémekbe. Tehát semmi kétség, minden oldalról automatikusan egyértelmű, hogy „lăptișor de matcă” = „anyatej”.
Néha szagolgattam is a krémet, de nem volt tejszagú, hanem jó krémszagú – de ez is csak megerősíti, hogy anyatej van benne, mert nem direktbe tejszagú, hanem van a dologban egy nőiesen finom fordulat, így kellemes illatú. Úgyhogy minden a helyén, ez anyatejes krém – az anyatej szagát meg biztosan elnyomja a többi összetevő illata).
De frászt. Csak nagyon sokkal később – azaz sok évtized után – derült ki számomra, véletlenül, hogy a „lăptișor de matcă” egy növény. És még ennél is sokkal később derült ki, hogy a „lăptișor de matcă” első jelentése szerint „produs secretat de glandele faringiene ale albinelor doici, care constituie hrana larvelor de matcă, utilizat în medicină și în cosmetică”, vagyis méhpempő. (Bleah. Akkor már lenne abban a krémben inkább anyatej.)
Írta: Szeghalmi Örs

 

 

 

Vicces kozmetikum humor