A gofri királyság

máj 24, 2019
Gofri kalandGofri kaland
A gofri királyság
Írta: Urszinyi Fehér Csaba

Gofri kaland

 

Hol van a nyár? Kérdezzük sokan. Bár a strandidő még várat magára, szerencsére a nyári ízek már az asztalunkra kerültek. Egyik ilyen ínyencség a bodza. A szörptől a lekvárig, a teától a túrókrémig sok mindenre fel lehet használni a növény termését.

Erről meggyőződhettem személyesen, a múlt hét pénteken tartott, Balatonfenyvesi Bodza fesztiválon. Azonban nem csak a virágból készült finomságokat volt alkalmam kipróbálni. Megakadt a szemem egy különleges fabódén, melynek büszkén hirdette cégtáblája, hogy ott található a „Gofri királyság” azaz angolul a Waffle Kingdom.

A fiatal pár, aki a helyet üzemelteti rögtön el is magyarázta, hogy bár a waffle jelentése magyarul gofri, amit ők készítenek, az egészen más. A recept Belgiumból származik, az elkészítése pedig különbözik az eredeti recepttől, amely inkább egy sűrű palacsintatészta.

Több variációja módja van a belga finomság összetevőinek, és nekik hosszú évekbe telt kikísérletezni az igazit. Az eredmény megérte. A helyet belengi a vanília és sült cukor illata. Utóbbiból is a belgáktól rendelt granulátumot használják, nem kristálycukrot.

A pulton ízlésesen sorakozó öntetek, lekvárok, mogyoró és csoki-darabok szinte követelik, hogy mindből tegyek rá, de én a király kedvencét választom. Mogyorókrémmel és darabkákkal, vanília fagyival és tejszínhabbal távozok a gofrimon, és miközben eszem, csak arra tudok gondolni, hogy ebből egy nem elég. A frissen sütött édeskés tészta lágyan omlik szét a számban, melyet krémessé tesznek a rákent feltétek.

A barátom, aki séf a receptet szeretné megtudni a pártól, de a helyes kombináció úgy néz ki, hogy családi titok marad. Ezért másnap ismét visszamegyünk, és repetázunk a finomságból, melyet ezúttal már ebéd helyet eszem. Amúgy nem csak édes, de sós gofri is kapható.

A héten a Városligeti gyereknapra látogat el a mozgó büfé, Június 5-9- én pedig az Alsóörsi Harley Davidson találkozóra mennek. Erősen gondolkozom, hogy ismét meglátogatom majd őket, mivel bár én már felnőtt vagyok, nekem is lehet néha egy gyereknap.

Gofri kaland
Gofri kaland

 

 

 

 

 

A cikk szerzője
A cikk szerzője, Urszinyi Fehér Csaba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.karikaturarendeles.hu/