Vicces perecelés
Ez egy élelmiszerüzlet, élelmiszert nem tartunk..

Péküzlet egy nagyváradi Plazában….

Ha ott jövök el, mindig látom, hogy egy direkt e célra készített, köcsögfához hasonlító izére ki van téve sós-, illetve szezámmagos perec. Mégpedig az a kemény héjú perec, ami a legjobb.

Nagyon jól reklámozzák ezt a termékét, mert mindig ez ötlik a szemembe itt. Csak évek óta nem vettem, hogy ne legyen hízás. Tessék, ez az, így néz ki a kitett cucc . Pontosan ez az, ami mindig szemet szúr, amikor itt megyek el.

De ma vége az önmegtartóztatásnak: nem érdekel, kérek. Mutatom is az elárusítónak:

 Csókolom. Egy ilyen sósperecet kérek.

Hát de nincs ilyen, uram.

 Elfogyott?

 Nem fogyott. Nem tartunk ilyet.

Dehát…

 Ezek itt csak dizájnelemek.

Szóval péküzlet. Ahol van kitéve perec. De kapni nem lehet. Mert az csak dizájnelem. Szerencse, hogy kenyeret nem kértem.

Értem. Pontosabban nem értem. Pedig érthetném, hiszen volt már hasonló: a Ceauşescu-érában minden üzletben maga az áru volt csak dizájnelem. Akkoriban így zajlott volna (rámutatva a kirakatban lévő – már ahol volt ilyen – műanyag sonkautánzatra, gyümölcsutánzatokra, amik tényleg dizájnelemek voltak néhol):

Ebből a sonkából kérek öt szeletet, egy csomag vajat, egy liter tejet, öt tojást és egy fürt banánt.

 Hát de nincs ilyen, uram.

 Elfogyott?

 Nem fogyott. Nem tartunk ilyet.

 Dehát…

 Ezek itt csak dizájnelemek. Ez egy élelmiszerüzlet, uram, élelmiszert nem tartunk.

Erről a pékségről meg az az érdekes, hogy bár a kiállított perecek dizájnelemek, a honlapjuk szerint gyártanak perecet. Mákosat (aminek a termékszáma 709) és szezámmagosat (710). De kiállítva (minek?) szezámmagos van ami szintén nem kapható, mert csak dizájnelem , illetve sós. Ez utóbbi pedig nem is szerepel a termékeik között. Továbbá ilyen köcsögfára hasonlító izé, amire az amúgy nem kapható perecek ki vannak rakva, máshol is van. Azt hinné az ember, hogy na, oké, valamelyik alkalmazott csak úgy odatett egy ilyet, a plázabeli elárusítóhelyükre, és kész. De nem. Ugyanilyen van például a többi két üzletükben is.

Most mondd meg… Hogy mikre nem derül fény… Pedig abszolút nem is ezért ugrottam be a Plazába, csak elmentem odabent a standjuk mellett. Belegondolni is rossz, mi minden derülhetne még ki, ha célzottan oda mennék valamiért.

Írta: Szeghalmi Örs