Duna-akármi

febr 8, 2020
Vicces eltévedés humorVicces eltévedés humor
Duna-akármi

 

Az agyunk néha gonosz tréfát tud űzni velünk. Előfordul, hogy azt hisszük, teljes és pontos információ van a birtokunkban, és ennek megfelelően döntünk. Aztán persze ott van a csalódás, amikor rájövünk, hogy felületességünkben rosszul jegyeztünk meg egy aprócska információt, aminek ilyenkor hatalmas jelentősége van.

Ekkor jön az értetlenkedés, amikor nem hisszük el a tényeket, és elkezdjük bizonygatni saját igazunkat, legtöbbször magunknak. Így hangozhatnak el olyan kijelentések, mint: „Márpedig én kihúztam a kukát,de  nem vitték el!” „Amúgy tegnap jöttek.” „” „Az múlt hónapban volt…” „Ötre jöttünk, de hat órát mondtak.” A felismerés pillanata mindig ciki, és ilyenkor megfogadjuk, hogy legközelebb sokkal jobban odafigyelünk majd.

Én egy ismerősömmel találkoztam nemrég, Dunaharasztin, a benzinkúton, délután ötkor. Büszke is voltam, hogy már tíz perccel korábban odaértem, ezért ráérősen megittam egy kávét. Mivel a barátom kínosan büszke ember volt, egy perccel öt után már szólt is a telefonom, melyben türelmetlen hanglejtéssel hangzott el a „Hol vagy?” kérdés.

Én diadalmasan mondtam, hogy már meg is kávéztam és a kúton vagyok. Itt jött egy sor kérdezz-felelek. Melyik kút, melyik oldalon, mit látok magam előtt, stb. A leírt épületek valahogy nem stimmeltek az ismerősöm felsorolása szerint, így megkért, hogy a kúton érdeklődjem meg az utca nevét.

Magabiztosan mondtam be a címet, várossal együtt, ahogyan azt a készséges kis hölgy hadarta el nekem. Itt a haver visszakérdezett. Dunaharaszti? Bár nem látta, de én még bólogattam is lelkesen, amíg a következőt nem mondta nekem:

„Hisz azt beszéltük meg, hogy Dunakeszin találkozunk.”

Itt következett a „te azt mondtad én azt mondtam” fogócska, de hamar lecsapták a szarvamat, azzal az érvvel, hogy ő már évtizedek óta a másik városban lakik. Ebben még soha nem is járt.

Megszégyenülve érkeztem meg, fél órával később az egyik peremkerületi benzinkútra, amelyik félútra volt mindenkinek, és azóta megtanultam, hogy egy találkozó előtt nem árt egyeztetni még egyszer, mielőtt nekivágnánk ismét egy idegen város irányába.

Írta: Urszinyi Fehér Csaba

Vicces eltévedés humor