Vicces kommunista sajtó
Csapások a múltból: furcsa, érdekes és tragikus kordokumentumok, a padlásról, Második rész

Mit jósoltak ötven éve arról, hogy hol tartunk majd ma az űr felfedezésében? És ebből mi vált valóra? Honnan jöhet a Reszkessetek, betörők! című film alapötlete? (Nem fog kiderülni, de a ködös háttér is érdekes.) Honnan származik a “kuka” szavunk? Mi lett az új román himnusszal? Mit kellett tenni a vándor cipősdobozokkal? Mi volt a siker a moziban? És az önégetés? Milyen találmányok voltak újdonságok akkor, amelyek ma már hétköznapi használati cikkek? Csak pár téma abból a sokból, amit az világít meg, hogy felmentem a régi padlásra. Rengeteg érdekesség jön, érdemes esetleg több részletben elolvasni ezt az egészet.

Mint arról már írtam, találtam ott egy nagy dobozt. Benne több magyarországi lap egy-egy teljes évfolyama, az 1964-1967 időszakból. Olyan lapok ezek, amelyeket ide, a mai Románia területére, Nagyváradra is lehetett járatni akkoriban. Aztán ahogy egyre kegyetlenebbé vált a Ceaușescu-rezsim, úgy szűnt meg ez a lehetőség is. Szóval lehoztam ezeket, és átnézegettem. Jó pár érdekességet fogok bemutatni belőlük, 54-57 évvel ezelőttről.

Van egy-egy évfolyamnyi a régi dobozban …

(A)laposan dokumentált utazás

Ellenben akiknek nem “kilógniuk” kellett, hanem állandóan császkáltak, már olyan területeken, ahol szívesen látták őket, azok az állami vezetők voltak. Itt egy (a)laposan bemutatott téma: az elvtársak odautaznak, aztán ott vannak, aztán hazaindulnak, aztán hazaérkeznek. (Népszava, 1966. október 16., 18., 23., 25.)

Írta: Szeghalmi Örs

 

Forrás:https://mesenincs.blog.hu/2021/07/02/csapasok_a_multbol_furcsa_erdekes_humoros_es_tragikus_kordokumentumok_a_padlasrol?fbclid=IwAR3BiuxTmAXusIdZX47zlfsC1Vu06iIOMPTRqXe9pdyF7WK97kr7IrB_-hc