Vicces régi sajtó
Csapások a múltból: furcsa, érdekes és tragikus kordokumentumok, a padlásról, Első rész

Mit jósoltak ötven éve arról, hogy hol tartunk majd ma az űr felfedezésében? És ebből mi vált valóra? Honnan jöhet a Reszkessetek, betörők! című film alapötlete? (Nem fog kiderülni, de a ködös háttér is érdekes.) Honnan származik a “kuka” szavunk? Mi lett az új román himnusszal? Mit kellett tenni a vándor cipősdobozokkal? Mi volt a siker a moziban? És az önégetés? Milyen találmányok voltak újdonságok akkor, amelyek ma már hétköznapi használati cikkek? Csak pár téma abból a sokból, amit az világít meg, hogy felmentem a régi padlásra. Rengeteg érdekesség jön, érdemes esetleg több részletben elolvasni ezt az egészet.

Mint arról már írtam, találtam ott egy nagy dobozt. Benne több magyarországi lap egy-egy teljes évfolyama, az 1964-1967 időszakból. Olyan lapok ezek, amelyeket ide, a mai Románia területére, Nagyváradra is lehetett járatni akkoriban. Aztán ahogy egyre kegyetlenebbé vált a Ceaușescu-rezsim, úgy szűnt meg ez a lehetőség is. Szóval lehoztam ezeket, és átnézegettem. Jó pár érdekességet fogok bemutatni belőlük, 54-57 évvel ezelőttről.

Van egy-egy évfolyamnyi a régi dobozban …

Alaphang

Rögtön itt egy karikatúra. Ami vicces. Is. Lenne. Ha nem pofátlan lenne. Ugyanis ekkor még csupán 9 évvel vagyunk az 1956-os forradalom és szabadságharc után, ami hivatalosan ekkor még mindig ellenforradalomnak van bélyegezve. Ráadásul tilos róla érdemben és igazat írni. És a “lógott ki” megfogalmazás révén, meg a karikatúra alaphelyzete révén még rúgnak is két továbbit azokba, akik 1956 hősei, vagy épp csak az életben maradt áldozatai voltak. (Népszabadság, 1965. május 12.)

Írta: Szeghalmi Örs

 

Forrás:https://mesenincs.blog.hu/2021/07/02/csapasok_a_multbol_furcsa_erdekes_humoros_es_tragikus_kordokumentumok_a_padlasrol?fbclid=IwAR3BiuxTmAXusIdZX47zlfsC1Vu06iIOMPTRqXe9pdyF7WK97kr7IrB_-hc

 

 

 

Bombanő humor
Bomabanő humor http://www.karikaturarendeles.hu/ 

 

 

 

Vicces régi sajtó