Poloska humor Írta: Urszinyi Fehér Csaba
Poloska humor

Írta: Urszinyi Fehér Csaba

Állok egy kiállítás megnyitóján, a Várban.  A helyszín a Széchényi könyvtár egyik különterme, és körülöttem a 170 éves magyar karikatúraművészet remekei. Az emberek mosolyognak, hisz ha úgy vesszük, humor veszi őket körül.

A megnyitóbeszéd is jó hangulatban zajlik, a rögtönzött színpadon elismert humoristák társalognak. Csak őket hallani, a nézők pedig néma csendben figyelik őket, nehogy lemaradjanak akár egy poénról is.

Ekkor berreg el fejem felett egy poloska. Nincs tekintetben semmire és senkire. Nem érdekli az esemény különleges hangulata vagy, hogy épen zavar, sőt a kiállított remekművek sem keltik fel az érdeklődését. Ő csak repül, mert éppen ahhoz van kedve. Egy rövid ideig, mert hangosan nekimegy egy Adyról készült karikatúrának. Mivel ezt a verset nem ő írta, miután koppan a feje, nem hallgat el és még vagy háromszor megkísérli ugyanezt a mutatványt, hátha át tudja törni a papírt és mögötte a falat. Igyekszik senki sem venni tudomást róla, de az alattuk lévőkön látszik, hogy bosszantja őket a dolog.

Fél perc után feladja végül, és megpihen egy Rejtő Jenőről készült képen, a tömeg pedig megfordul, és elindul a svédasztalos büfé felé, a termet pedig enyhe, poloskapermet szaga lengi be. Véget értek a beszédek. A bogár pedig megpihen, mint aki jól végezte dolgát. Hiába is, ő volt az egyetlen, aki kommentálta az eseményt.

A cikk szerzője
A cikk szerzője, Urszinyi Fehér Csaba

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.karikaturarendeles.hu/