Humoros őz ismertető
Humorzoo: Őz (CapreolusCapreolusBambinus)

 

Az őzről a legtöbb embernek Bambi, az ifjú herceg jut az eszébe, a kevésbé romantikusak pedig egy áfonyával tűzdelt gerincre asszociálnak.

Ezzel szemben az őzek nem élnek sem regénybe, sem tepsibe illő életet. Születnek, legelésznek, ha elég ügyesek, túlélnek, majd az enyészeté lesznek. E rövid földi lét alatt inspirálják az embereket arra, hogy ilyen sztereotípiákkal ruházzák fel őket.

A kis őzek pettyesek, velük szinte mindent el lehet adni, könyvet, játékot, filmet, stb, így fontos részei a marketingnek. Ez ugyan nem segíti őket a túlélésben, gondolok itt őzek túlélésére, ám kétségtelen, hogy a reklámosztály napszámosainak életszínvonalát jelentősen megemelik. Szóval hasznos kis jószágok, csak nézőpont kérdése, mint minden.

A kifejlett egyedek nagyrészt Európában élnek, meg állatkertekben. A hím példány bak, régebben húsáért, manapság agancsáért vadásznak rájuk, bár a vadászok sem örvendenek neki, ha felszarvazzák őket. Mármint a vadászokat. Kérődző, de nem tolakodó állatok, így sok gondjuk nincs velük az erdészeknek.

 

Írta: Alex Fiddler

 

 

Humoros őz ismertető