Lakótelep humor Tóth Ágnes
Lakótelep humor

Tóth Ágnes

Az utcánkban nagy a forgalom, mégis az úttesten közlekedünk, mert a gépkocsik a járdán parkolnak.

Amióta a szemközti fafeldolgozó műhely körfűrésze fülsiketítően visong, azóta kezdek nagyot hallani, illetve kicsit.

Az autótulajdonosok autóriasztói képesek nappal és éjjel a legváratlanabb pillanatban vijjogni, szirénázni. Mivel a kutyák nem bírják ezt a frekvenciát, keservesen vonyítanak, még akkor is, amikor a riasztót kikapcsolták végre.

A gázpalackokat hetente vagy naponta házhoz szállító kocsi sofőrje a fémkulcsával addig kongatja fülsiketítően a vaspalackok oldalát, míg az összes lakó derékig kilógatva magát az ablakon ki nem üvölt, hogy hagyja abba.

Előttünk őrülten dübörgő kompresszorokkal hetekig gödröket fúrtak, árkokat ástak, csöveket fektettek le, majd miután készen lettek, rájöttek, hogy rossz helyre rakták, ezért újra felfúrták, kiásták, felszedték és 15 méterrel arrébb rakták le. Ezután a szomszéd kezdett felettem őrülten fúrni, döngetni, falat kiverni, csempét rakni, csiszolni-kalapálni.
A tömbházak közti tenyérnyi helyre, templomot, építettek, így a hívek harsány éneke ébreszti vasárnap reggelenként a még pihenni vágyókat.

Azt a kevés füvet, amit 10 kaszasuhintással le lehetne vágni a templomkertben, 20 perces fülsiketítő motorzúgásos, büdös benzingőz szagot pöfékelő fűnyíró géppel nyírják le.

Békés hajnalokon a villamosok tankoknak álcázva magukat dübörögnek tova a síneken.

Ha kinyitom az ablakot, hogy szellőztessek, kipufogógáz ömlik be és akkora zaj, hogy nem halljuk egymás szavát.

A szomszéd mellettem lévő légkondija, éjjel, nappal hangosan hörög és az

aznap elszívott cigarettamennyiségének áporodott füstjét, bűzét, kaja és lábszagát az én szobámba- tüdőmbe fújja.

A szemben lakó kis ház kutyái éjfél után kelnek életre és vad, hosszantartó ugatással szenderítenek hajnali álomba. Rájuk kevésbé haragszom. Ők nem a technika vívmányai.

Tóth Ágnes
A cikk szerzője, Tóth Ágnes

 

 

 

 

 

 

 

http://www.karikaturarendeles.hu/

Tóth Ágnes, író, költő, újságíró. Született Nagyváradon, ahol most is él és alkot. Tagja a MÚRE-nak (Magyar Újságírók Romániai Egyesülete) Itt dolgozott:

Bihari Napló napilapnál szerkesztő-riporter, rovatvezető. Reggeli Újság, külmunkatárs. A nagyváradi TVS kábeltévé műsorainak szerkesztője, a Duna TV, MTV tudósítója 1994-2003 között.

Jelenleg a Napsugár, Szivárvány kolozsvári gyermeklapok külmunkatársa. Az Író- Cimbora, kortárs magyar gyermek- és ifjúsági irodalom alkotói fórumának tagja.  Több kulturális lap közli írásait. (Várad, Látó, Napsugár-Szivárvány, Szitakötő, Magyar Napló, Napút, Biharország, Reggeli Újság, CsigaHáz) Több mint 30 versét megzenésítették, sőt animációs film is készült a Mit tett az ősz c verséből.

Zenés –verses irodalmi műsorokat tart interaktív játékokkal egybekötve kisiskolásoknak, Trifán László váradi dalszerzővel közösen. Mintegy 15 kötete jelent meg. (Versek, novellák, regények, humoreszkek, CD-k gyermekdalaiból.)
Megjelent művei:

Eszem ága – gyermekversek, Didacta Kiadó, Kolozsvár, 1997.
Élni fogsz,- novellák, Literátor Kiadó, Nagyvárad, 1999.
Tótágas, -Humoreszkek-szatírák, Literátor Kiadó, Nagyvárad, 2000.
Karóra bableves és Nostradamus,- novellák, Literátor Kiadó Nagyvárad, 2003.
Álom-bálon, -gyermekversek, Literátor kiadó, Nagyvárad, 2005.
Tükörtojás kalapban, -gyermekversek, Prolog kiadó, Nagyvárad, 2006,
Mámikák szűzmáriái, -ifjúsági regény, Mákvirág Kiadó, Nagyvárad, 2009.
Színek keringője – gyermekversek, Mákvirág kiadó, Nagyvárad, 2010.
Macskadomb, CD– gyermekdalok -Posticum 2012. (Verseit Trifán László, a legendás Metropol Együttes gitárosa zenésítette meg)
Az út elvisz valahová, novellák, -Várad-kiadó-Nagyvárad 2012.
Macskadombi versek –gyermekverses kötete, Kovács Klaudia képzőművész illusztrálásával. Várad –kiadó 2013
Pokol az emeleten – publicisztikai regény. Literaprint kiadó-Nagyvárad.2013
ABC parádé – gyermekverskötet kisiskolásoknak 2015. Várad kiadó
A halál katlanában – kisregény –kiadó a Holnap Kulturális Egyesület.-2016.

Mekkora a barackmag? Gyermekverskötete, melyet Eperjesi Noémi illusztrált a Holnap Kulturális Egyesületek hamarosan kiadja.

1991-ben a Fakutya kabaréban, melyet Urszinyi Fehér József rendezett, bemutatásra került 3 kabaréjelenete: a Mai Idők, Fekete karácsony, Tatárék.

Csupabohócok című zenés ifjúsági színdarabját a váradi Bábszínház magyar és román társulata játszotta. 1995-97-ben. Akvarelljeiből 1997-ben egyéni tárlat nyílt a váradi Tibor Ernő Galériában. Több irodalmi díjat, elismerő- és díszoklevelet kapott. A Várad kult folyóirat prózadíját, a Napút folyóirat prózadíját, Horváth Imre emlékvers pályázat különdíját. Első díjat nyert Debrecenben a II. világháborús katonatörténetek pályázaton, a Budapesti Magyar Írószövetség Bóbita költőversenyének III díját 2013.-októberében nyerte el. A Napsugár- Szivárvány gyermeklapoktól munkásságáért elismerő és köszönő oklevelet kapott. Vallja “Az alkotás öröme és a humor átsegít a gondokon. Olvasóim szeretete és, műveim iránti érdeklődése a legnagyobb honorárium számomra”.