Vicces név humor Írta: Urszinyi Fehér Csaba
Vicces név humor
Írta: Urszinyi Fehér Csaba

Amikor megszületik a család szeme-fénye, hosszas viták és évődés után adunk neki nevet. Azt akarjuk, hogy egyedi legyen, vagy szimpatikus, esetleg erőt sugározzon, vagy nőiességet. Rokon, vagy barát után is elkeresztelhetjük, ha felnéztünk rá, de az sem ritka, ha híres, vagy népszerű ember ad ebben nekünk ihletet.

Utóbbiból adódhatnak gondok, mert a szappanoperák és filmek jönnek-mennek, és ha valaki menő volt a nyolcvanas években, nem biztos, hogy manapság már sokan emlékeznek rá. Ilyenkor jönnek az ugratások, és iskolai gúnyolódások.

Tudom, hogy van az a mondás, mely szerint nevekkel nem illik viccelődni, de mivel egy ideig sokat jártam-keltem a nagyvilágban azért előfordult, hogy én is megmosolyogtam valakit. Egy nemzetközi úszó szállodában dolgoztam akkoriban, ahol az óceánokon bolyongó hajókon több tucatnyi náció volt összezárva hónapokon keresztül. Egy idő után megszoktuk egymást, és persze a különböző kultúrákból származó neveket is. (Zárójelben azért hozzátenném, hogy a Csaba is eléggé kimondhatatlan, sőt vicces mások számára, nem is beszélve arról, hogy szinte minden nyelven jelent valamit a gyönyörű virágtól, a kövérkés emberen át, egészen a pici banánig). Legnagyobb fejtörést a thaiföldi emberek megszólítása okozta, de az indiaiaktól is igencsak megbicsaklott a nyelvem.

Ezért lepődtem meg egy nap, amikor beszállva a liftbe szembetalálkoztam egy nyurga, magas fiatalemberrel. Mosolyogva köszöntem neki, és lepillantva a nevével ellátott kitűzőjére megdöbbenve vettem észre, hogy az állt rajta, Stalin.

Maga a szó nem lett volna a gond, hisz ki ne hallott volna már a véreskezű orosz diktátorról. Viszont távol a szovjetektől, a Csendes Óceán közepén, egy felvonóban ácsorgó férfi neveként megdöbbentően hatott rám. Nem álltam meg, hogy rákérdezzek, hallott-e már hajdani névadójáról. Bár az indiaiak akkor is a fejüket rázzák vízszintesen, ha nemet mondanak, a tagadás most egyértelmű volt. Akkoriban pincér voltam, mégis azonnal feltört belőlem a szunnyadó újságíró, és faggatni kezdtem, miként kapta ezt a hangzatos keresztnevet.

Kiderült, hogy a szülei hallották valahol születése idején, és úgy megtetszett nekik. Gondolták, ha ez a szó eljutott olyan messzire, a kis indiai eldugott faluba is, akkor biztosan híres ember lehet. És ha valaki ismert, akkor az biztosan jó is, így lett belőle Stalin. Nem akartam az lenni, aki huszonöt év után felvilágosítja a fiatalembert, hogy egy tömeggyilkos névrokona, ezért mosolyogva elbúcsúztam tőle.

Onnantól kezdve már semmin nem csodálkoztam, pedig később az évek során összefutottam még Adolf Lobo Hitlerrel, aki mosogató volt, valamint Elvis Mengelével, a vécék gondos takarítójával. Ő utána hetekig arról győzködött engem, hogy Indiában tizenkét milliárd ember él. Mondjuk az is lehet, hogy nem is annyira pontosak a népszámlálók, és a végén még kiderül majd, hogy tizennyolc milliárd ember van a Földön, Hitler pedig még mindig él…Punjabi térségben, és hetven is van belőle.

A cikk szerzője
A cikk szerzője, Urszinyi Fehér Csaba

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.karikaturarendeles.hu/