Hiúság

jún 11, 2018
Hiúság humor Írta: Tóth ÁgnesHiúság humor Írta: Tóth Ágnes
Írta: Tóth Ágnes

Esős, szeles Novemberi nap volt. Délután ötkor interjút kellett készítenem a város egyik vezető beosztású emberével, aki megkért, legyek pontos, mert nagyon elfoglalt. Nagyon szép akartam lenni, hogy jó benyomást keltsek. Szerencsére még volt egy órám, hogy elkészüljek és odaérjek.

Kicsit idegessé tett az orromon virító pattanás, ami a tegnap elfogyasztott hagymától bújt elő, de elhatároztam, hogy be fogom púderezni, hogy eltüntessem. Gyorsan bebújtam a kabátomba, a térdig érő sálamat a nyakam köré tekertem, fejembe nyomtam az elegáns kis kalapomat és már rohantam is. Gyalog alig negyedóra az út odáig, vigasztaltam magam.

Sietősen lépkedtem, a kalapomat időnként jobban a fejemre nyomva, mert erősen fújt a szél és szemerkélt az eső, amikor hirtelen belém hasított, hogy atyavilág, elfelejtettem bepúderezni az orromon a pattanást! Kapkodva kotortam elő a retikülömből a púderes dobozkát, felnyitottam a tetejét, de mielőtt bármit is tehettem volna, a szél felkapta és magával ragadta a könnyű kis púderpamacsot majd odébb ledobta elém a földre.

Szerencsére nem a sárba hullt, hanem egy száraz falevélre. Előre hajolva léptem egy nagyot, elkaptam az irháját mielőtt tovább gurult volna, majd fel akartam egyenesedni, de valami a nyakamnál fogva visszarántott, de olyan erővel, hogy térdre estem, egyenesen bele a sárba.

Az történt, hogy amikor előrehajoltam, a hosszú sálam vége a földre lógott én meg ráléptem, és amikor fel akartam egyenesedni visszarántott. A nagy zökkenéstől megemelkedett a kalap a fejemen, a szél meg nyomban alányúlt, felemelte és kisodorta az út közepére, ahol egy Volkswagen kombi azonnal áthajtott rajta.

Ott álltam a járda szélén piros orral, összekuszált hajjal, sárosan és csúnyákat kiabáltam a kalapgyilkos sofőr után, sőt megmutattam neki a középső ujjamat is, amikor hirtelen fékezett, és visszatolatott mellém. Már el sem merem mondani ki ült a kocsiban.
Igen. Ő volt. A fontos hivatalos ember, akivel interjút kellett készítenem, és akiben jó benyomást akartam kelteni. . .

Hiúság humor
Tóth Ágnes
A cikk szerzője, Tóth Ágnes

 

 

 

 

 

 

 

Tóth Ágnes, író, költő, újságíró. Született Nagyváradon, ahol most is él és alkot. Tagja a MÚRE-nak (Magyar Újságírók Romániai Egyesülete) Itt dolgozott:

Bihari Napló napilapnál szerkesztő-riporter, rovatvezető. Reggeli Újság, külmunkatárs. A nagyváradi TVS kábeltévé műsorainak szerkesztője, a Duna TV, MTV tudósítója 1994-2003 között.

Jelenleg a Napsugár, Szivárvány kolozsvári gyermeklapok külmunkatársa. Az Író- Cimbora, kortárs magyar gyermek- és ifjúsági irodalom alkotói fórumának tagja.  Több kulturális lap közli írásait. (Várad, Látó, Napsugár-Szivárvány, Szitakötő, Magyar Napló, Napút, Biharország, Reggeli Újság, CsigaHáz) Több mint 30 versét megzenésítették, sőt animációs film is készült a Mit tett az ősz c verséből.

Zenés –verses irodalmi műsorokat tart interaktív játékokkal egybekötve kisiskolásoknak, Trifán László váradi dalszerzővel közösen. Mintegy 15 kötete jelent meg. (Versek, novellák, regények, humoreszkek, CD-k gyermekdalaiból.)
Megjelent művei:

Eszem ága – gyermekversek, Didacta Kiadó, Kolozsvár, 1997.
Élni fogsz,- novellák, Literátor Kiadó, Nagyvárad, 1999.
Tótágas, -Humoreszkek-szatírák, Literátor Kiadó, Nagyvárad, 2000.
Karóra bableves és Nostradamus,- novellák, Literátor Kiadó Nagyvárad, 2003.
Álom-bálon, -gyermekversek, Literátor kiadó, Nagyvárad, 2005.
Tükörtojás kalapban, -gyermekversek, Prolog kiadó, Nagyvárad, 2006,
Mámikák szűzmáriái, -ifjúsági regény, Mákvirág Kiadó, Nagyvárad, 2009.
Színek keringője – gyermekversek, Mákvirág kiadó, Nagyvárad, 2010.
Macskadomb, CD– gyermekdalok -Posticum 2012. (Verseit Trifán László, a legendás Metropol Együttes gitárosa zenésítette meg)
Az út elvisz valahová, novellák, -Várad-kiadó-Nagyvárad 2012.
Macskadombi versek –gyermekverses kötete, Kovács Klaudia képzőművész illusztrálásával. Várad –kiadó 2013
Pokol az emeleten – publicisztikai regény. Literaprint kiadó-Nagyvárad.2013
ABC parádé – gyermekverskötet kisiskolásoknak 2015. Várad kiadó
A halál katlanában – kisregény –kiadó a Holnap Kulturális Egyesület.-2016.

Mekkora a barackmag? Gyermekverskötete, melyet Eperjesi Noémi illusztrált a Holnap Kulturális Egyesületek hamarosan kiadja.

1991-ben a Fakutya kabaréban, melyet Urszinyi Fehér József rendezett, bemutatásra került 3 kabaréjelenete: a Mai Idők, Fekete karácsony, Tatárék.

Csupabohócok című zenés ifjúsági színdarabját a váradi Bábszínház magyar és román társulata játszotta. 1995-97-ben. Akvarelljeiből 1997-ben egyéni tárlat nyílt a váradi Tibor Ernő Galériában. Több irodalmi díjat, elismerő- és díszoklevelet kapott. A Várad kult folyóirat prózadíját, a Napút folyóirat prózadíját, Horváth Imre emlékvers pályázat különdíját. Első díjat nyert Debrecenben a II. világháborús katonatörténetek pályázaton, a Budapesti Magyar Írószövetség Bóbita költőversenyének III díját 2013.-októberében nyerte el. A Napsugár- Szivárvány gyermeklapoktól munkásságáért elismerő és köszönő oklevelet kapott. Vallja “Az alkotás öröme és a humor átsegít a gondokon. Olvasóim szeretete és, műveim iránti érdeklődése a legnagyobb honorárium számomra”.