A tulipán alakú gitár

Gyermekkoromban nagyon szerettem barkácsolni, de valahogy sosem úgy jött össze, ahogy szerettem volna. Édesapám rám is aggatta a Rontó Pál nevet. Bár hat éves koromban csináltam egy ágyút, amit még festőművész nagyapám is megnézett magának. Arra a beszélgetésre szívesen gondolok vissza:
Apu: – Nézd meg milyen ügyes ágyút csinált a kis pönc!
Zénó nagytata: Hmm. Egész jó lett.
De általában csak kis káderes, meg rontópál voltam egész húsz éves koromig.
Akkorra sem nőtt be a fejem lágya, mindig kitaláltam valamit, ami kéne, de nem kaphattam meg. Amúgy is fiatal apa lettem ezidőtájt, volt mire költeni a kevés pénzt, amink volt. Szóval fejembe vettem, hogy építek egy elektromos gitárt. Akkoriban nem voltak Youtube tutorialok, szóval mindent könyvben kellett megnézni, vagy beszélgetni emberekkel, akik csináltak már ilyet. Tudom, órákon át őgyelegtem Medgyesi hangszerboltjában, és szívtam a vérét, hogy egy-két információt elejtsen.
Kerítettem akácfát, abból lett a test. Igaz Medgyesi arra azt mondta, hogy sz@r, mert fa hangja lesz. Igaza volt valamennyire, mert tényleg olyasmi kongást adott az akác, mintha jazz gitár lenne. Igen, volt hangja is, mert két év alatt, de sikerült összehozni. Zöldes-fekete sellak borítást kapott a test, nem csillogott annyira, mint a hangszerek, már eleve régi gitárt építettem, mondhatnánk. De valahányszor bevittem a zeneiskolába, megnézték, ki akarták próbálni. Kényelmetlen volt, mert magasan voltak a húrok, de azért szólt rendesen. És még csak nem is volt hamis. Menyit pepecseltem a bundozással. Tolómércével lemértem mindent, hogy századmilliméterre pontos legyen a távolság a közökben. Rajzon még stimmelt is, amikor kézzel befűrészeltem a réseket, amikbe a bundokat beragasztottam, már nem volt annyira tökéletes, de közelített hozzá. Pár karcolással több volt rajta, ezért smirglit neki, akkor picit mélyebb lett a fogólap, mintha évekig játszottam volna rajta egy aluljáróban. Minden porcikájában az enyém volt. És többet nem hívott senki Rontó Pálnak.

Írta: Gidófalvi Lehel

Forrás: https://www.facebook.com/pg/esztosztod/posts/?ref=page_internal