A gördülők

júl 1, 2019
Motiváló történetA főpróba
A gördülők
Írta: Urszinyi Fehér Csaba

Motiváló történet

Múlt héten volt alkalmam eltölteni pár napot a Lakiteleki Népfőiskolán, ahol egy karikatúra tábor keretén belül megismerkedtem pár művésszel, akik a szakma jeles képviselői hazánkban.

A szálloda folyosóján találkoztam egy kis csapat, örökké vidám emberrel. Barátok, családtagok és csoporttársak voltak. Itt jöttek össze együtt, az ország különböző részeiből, azért, hogy egy pár nap erejéig együtt lehessenek.

Napjaik nem csupán szórakozásból álltak, de a strandra csábító időben keményen dolgoztak. Nem kis feladat várt rájuk, szombaton egy előadással lepték meg az Akadálymentes Fesztiválra idelátogató közönséget. Erre készültek.

Mint kiderült naphosszat  koreográfiát gyakoroltak, mely egy több részből álló tánc előadás volt. Az sem gátolta meg őket abban, hogy mindezt tolókocsikkal tették. Olyan embereket ismertem meg bennük, akik bár mozgásban korlátozottak voltak, az életet korlátok nélkül élték. Kirándultak, vidám baráti estéket tartottak, és ha éppen táncolni akadt kedvük, miért mondanának le erről is.

Nekem a főpróbán volt alkalmam először megnézni a produkciót, ahol akár balett-motívumokkal tűzdelt páros táncról, akár egy csoportos gördülésről, nem helye volt hibának. Anya és lánya, férj és feleség, vagy barátok suhantak együtt kereken.

Én pedig őket nézve elgondolkoztam, hogy néha mi emberek gördítünk akadályunkat magunk elé, ürügyet keresve, hogy komorság leplét húzzuk fel magunkra. Miközben azok, akiknek kétszer kell megdolgozni minden mozdulatért, vidáman, mosolyogva gördülnek át mindenen, amiről azt hisszük, gátolnak minket abban, hogy boldogok legyünk.

Másnap a több száz összegyűlt ember előtt, Lezsák Sándor beszélt arról, hogy nem csupán az épületeket kell akadálymentessé tenni, hanem az életünket is. Két kiállítást is nyitott meg egyben a Zöldház Rajzstúdió és a karikatúra tábor művészeinek alkotásaiból készült bemutatót.

Utána pedig a közönség átengedhette magát a kerekeken szárnyaló művészek produkciójának, mely magával ragadott mindenkit, velem együtt.

Az alapítvány Facebook csoportja itt található: https://www.facebook.com/G%C3%B6rd%C3%BCl%C5%91-T%C3%A1nccsoport-768078309965100/

Motiváló történet
A főpróba
Motiváló történet
A főpróba
Motiváló történet
A főpróba
Motiváló történet
A főpróba
A cikk szerzője
A cikk szerzője, Urszinyi Fehér Csaba