TÖRTÉNET LONDONBÓL

márc 1, 2021
Humoros Londoni sztoriHumoros Londoni sztori
TÖRTÉNET LONDONBÓL
Budapest és London két külön világ. Ez a megállapítás egyebek között a két főváros metróhálózataira nézvést is megállja a helyét. Csak egy példa: ami egy budapesti metróállomáson (sokszor fülbántó recsegéssel) úgy hangzik, hogy KÉRJÜK A BIZTONSÁGI SÁVOT SZABADON HAGYNI!, az egy londonin sokkal szelídebben, halkabban, de 10-20 másodpercen keresztül ismétlődve szól: MIND THE GAP (Nézzen a lába elé!).
Ha Londonban az Embankment állomáson jársz, hegyezd a füled, mert itt a Mind the Gap egészen másféle hangon szól, mint bármelyik egyéb állomáson.
2012 karácsonya előtt feldúlt hölgy kereste fel az Embankment metróállomás irodáját. Egyre csak azt kérdezte az ott dolgozóktól, hová tűnt a hang. Nem értették, mire gondol. Miféle hang?
Azé a férfié, felelte a hölgy, aki azt mondja: Mind the Gap.
Az alkalmazottak csitítgatták: csak annyi történt, hogy korszerűsítették és digitalizálták a hangosbemondó-rendszert, amihez mások kölcsönözték hangjukat.
Az a hang – mondta kétségbeesetten a hölgy – a férjemé volt!
És nem a levegőbe beszélt. A hang tulajdonosa egy bizonyos Oswald Laurence nevű színész volt, aki elhunyt 2007-ben. A hangfelvétel több mint 45 évvel korábban készült vele – a felújítás előtt sokáig az Északi Vonal valamennyi állomásán az ő hangja szólalt meg – később már csak az Embankment állomáson. A megözvegyült Margaret McCollum mélységes szomorúságában öt éven keresztül abból merített lelkierőt, hogy munkába menet átutazott az állomáson, vagy a peronon leült egy padra, hogy hallja szeretett férje hangját.
A porig sújtott özvegy 2012-ben nem tudott beletörődni, hogy nem hallhatja többé az ő Oswaldja hangját. A londoni közlekedési vállalathoz fordult, hátha elő tudják keríteni az eredeti hangfelvételt és kaphat egy másolatot. És láss csodát: nyitott kapukat döngetett. A közlekedési vállalat emberei szép számmal az ügy mellé álltak, hosszas és aprólékos kutatómunkába fogtak, az archívumból előkeresték és digitalizálták az ősrégi hangszalagot, és a működési szabályzatot több ponton módosítva keresztülvitték, hogy az Embankment állomáson Oswald zengő, színiakadémián képzett hangja intse óvatosságra az utasokat.
Aki nem hiszi, járjon utána, és keresse fel az állomást Londonban. Már csak Oswald orgánuma kedvéért is érdemes.
(A Guardian 2019. december 25-i cikke nyomán)