Tanulságos rejtélyes történetTanulságos rejtélyes történet
Titok a szülőszobában
Tanulságos rejtélyes történet
Első rész
Írta: Dusi Bíró

 

ELŐSZÓ: Boldoggá tenni valakit, aki már nem remélt gyermekáldást, nagy felelősséggel jár. Egy nap megtörtént a csoda, mely egyszerre két családnak okozott nagy örömet. És aki ezért a boldogságért felelt, egész életében attól rettegett, mikor derül ki az igazság.
Bár amikor elkövette tettét, úgy érezte, helyesen cselekszik. Igaza volt-e, vagy sem ítéljék meg azok, akik ezt a történetet elolvassák.
Tisztelettel a Szerző.

 

Első fejezet.

Egy kisvárosi kórház szülészeti osztályán, a folyosón két apa járkált izgatottan, várva, hogy mikor szül meg a feleségük. Az egyik gondterhelten, idegesen várakozott, mert a párjánál ikerterhességet állapítottak meg. Nagyon elszomorodott, amikor ezt tudatták vele.
„Ó édes Istenem, mi lesz most velünk, már van négy gyermekünk, és most még kettő?
Hogyan fogjuk tudni felnevelni Őket?” Fordult meg az agyában, hiszen ezt a négyet is alig tudták etetni, öltöztetni, és taníttatni. Szegények voltak, de nem tehettek mást, mint elfogadni Isten akaratát. Ezen őrlődve, magába roskadva járkált fel-alá.

A másik férfi, akinek akkor született az első gyermeke, attól rettegett, hogy ne lépjen fel semmi komplikáció. Felesége elég rosszul viselte a terhességet, és a korban is benne van már.

Nagyon lassan teltek az órák. Már elmúlt este 10, a két pedig asszony az egymás melletti ágyakon vajúdott. El voltak takarva középen. Így nem láthatták a másik arcát, csak a hangjukat hallották. Fájdalmait egyik sem tudta magába fojtani,

Mivel már éjszaka volt, csak egy orvos és egy bábaasszony volt a szülőszobában. Régóta dolgoztak már együtt. Jól összeszoktak, szavak nélkül is értették egymást.

A nő, aki az első gyermekét szülte, nagyon nehezen viselte el a fájdalmakat. Megnehezítette az orvos munkáját azzal, hogy nem teljesítette az utasításait, ezzel veszélybe sodorta születendő gyermeke életét is.

A sokgyermekes kismama már sokkal türelmesebb volt. Kellő gyakorlattal rendelkezett a szülésben,
Mindkét asszonynál egyszerre jöttek a fájások, az egyiknél az orvos, a másiknál a bába tette a dolgát. Csendben vezették le a folyamatokat. Amikor az első nőnél megszületett a baba, de nem sírt fel, félretették.

A sokadikat szülő nőnél gyorsan jött a két gyerek. Az egyik babát átvitték az első gyermekes kismamához. A halott babát pedig az akkor már öt gyermekes asszonyhoz vitte az orvos. Azt mondta neki, hogy csak az egyikük született élve.

Az asszony egy nagyot sóhajtva csak annyit mondott, a jó Isten akarta így. Ezért nem kell majd csak öt szájat etetni. Szívében anyai fájdalmát elfojtva elfogadta, hogy csak egy gyermeke maradt életben. A szülés körüli sürgés-fogásban, nem vett észre semmit sem.

Aki pedig a halott gyermeket szülte, nem vette észre, hogy mi történik körülötte. Csak a saját fájdalmával törődött. Az sem volt gyanús neki, hogy nem sírt fel a gyermeke.
Miután mindent elrendeztek, az orvos megbeszélte a bábával, hogy erről ami aznap történt, soha senkinek nem beszélnek.
Tudta, hogy megbízhat a bábában. Már több mint 30 éve dolgoztak együtt, azonban előtte még soha nem tettek ilyesmit. Ezt egy pillanat alatt döntötték el.

Az orvos boldoggá akarta tenni az első szülő nőt. A szegény immár öt gyermekes anyát is kímélni akarta. Így megmentette az egyik gyermekét a nyomortól, ami várt volna rá. Az új szülők jó módban éltek. Amikor az orvos és a bába elintézték az ilyenkor szokásos tennivalókat, a doktor kiment, és közölte mindkét apával, hogy mi történt. Megnyugtatta őket, hogy minden rendben van.
Az első szülő nő férje nagyon boldog volt, hogy fia született. Megköszönte az orvosnak, hogy a világra segítette a fiát.  Utána odament az ötgyermekes apához, és elmondta neki, hogy az egyik gyermeke halva született, de a másik kisfiú ép, és egészségesen jött a világra.
A szegény férfi arcán nem látszott a szomorúság, szinte megkönnyebbült, hogy egy éhes szájjal kevesebbet kellett etetnie.
Így mindkét család elégedett volt. Az orvos külön szobába helyeztette a két asszonyt, hogy szoptatáskor nehogy kiderüljön, hogy a két kicsi mennyire hasonlít egymásra.  Amikor eljött az ideje haza is mehettek, és magukkal vitték a babáikat is.
Az orvos és a bába, is fellélegeztek, hogy elmúlt az a veszélye annak, hogy a két asszony egymás gyerekét megnézve, felfedezi a hasonlóságot. Bár a doktor szerint, kétpetéjű ikrek voltak, és volt némi eltérés a hasonlóságukban, abban bíztak, hogy nem derül fény majd erre a titokra…

Folytatás a jövő héten
Dusi Bíró
Dusi Bíró

 

 

 

 

 

http://www.karikaturarendeles.hu/