Robogó egerek

júl 23, 2018
Egér humor Tóth ÁgnesEgér humor Tóth Ágnes
Egér humor

Tóth Ágnes

Van már egy évtizede, hogy egy hétvégén a Kolozsvár- Nagyvárad között közlekedő személyvonaton utaztam hazafelé. Az egyhangú zakatolás lassan álomba kábított, de nem sokáig, mert csapkodásra és sikoltozásra riadtam fel.

– Mi a fene folyik itt – morogtam álmosan, amikor éreztem, hogy birizgálja valaki a karomat egyre feljebb kúszva rajta.

– Majd jól képen vágom a mellettem ülő pimasz huligánt – gondoltam, de már az is talpon volt és szitkozódva csapkodta baseball sapkájával az ülést. A karomról a birizgálás elérte a vállamat, és ahogy fél oldalra fordítottam a fejem megfagyott bennem a narancslé. Egy egérrel néztem szembe.

Elakadt lélegzettel állapítottam meg, hogy egy cseppet sincs betojva. Itt csak mi utasok estünk pánikba, hiszen legalább fél tucat rágcsáló szaladgált a lábunk között és az üléseken. A férfiak agyon is csaptak hármat és tetemüket szélnek eresztették a nyitott ablakon, de pár egér még valahol megbújt.

Kucorogtunk hát az üléseken, lábunkat magasra húzva és szidtuk az egereket meg Közszállítási Vállalatot, amely valószínűleg azért emelte olyan magasra a jegyek árát, mert beleszámolta a kis potyautasokat is.
A szürkület beálltával a hívatlan vendégek beleolvadtak a hangulatvilágításba, amit fokozott a villanykörte hiánya.

Azért ez az eset bölcsebbé tett mindannyiunkat. Elhatároztuk ugyanis, hogy legközelebb a fogkefe mellé a macskát is becsomagoljuk. Két okból. Miután megtisztítja a kupét az egerektől, világítani fog a szeme a hiányzó égő helyett!

Tóth Ágnes
A cikk szerzője, Tóth Ágnes

 

 

 

 

 

 

 

Tóth Ágnes, író, költő, újságíró. Született Nagyváradon, ahol most is él és alkot. Tagja a MÚRE-nak (Magyar Újságírók Romániai Egyesülete) Itt dolgozott:

Bihari Napló napilapnál szerkesztő-riporter, rovatvezető. Reggeli Újság, külmunkatárs. A nagyváradi TVS kábeltévé műsorainak szerkesztője, a Duna TV, MTV tudósítója 1994-2003 között.

Jelenleg a Napsugár, Szivárvány kolozsvári gyermeklapok külmunkatársa. Az Író- Cimbora, kortárs magyar gyermek- és ifjúsági irodalom alkotói fórumának tagja.  Több kulturális lap közli írásait. (Várad, Látó, Napsugár-Szivárvány, Szitakötő, Magyar Napló, Napút, Biharország, Reggeli Újság, CsigaHáz) Több mint 30 versét megzenésítették, sőt animációs film is készült a Mit tett az ősz c verséből.

Zenés –verses irodalmi műsorokat tart interaktív játékokkal egybekötve kisiskolásoknak, Trifán László váradi dalszerzővel közösen. Mintegy 15 kötete jelent meg. (Versek, novellák, regények, humoreszkek, CD-k gyermekdalaiból.)
Megjelent művei:

Eszem ága – gyermekversek, Didacta Kiadó, Kolozsvár, 1997.
Élni fogsz,- novellák, Literátor Kiadó, Nagyvárad, 1999.
Tótágas, -Humoreszkek-szatírák, Literátor Kiadó, Nagyvárad, 2000.
Karóra bableves és Nostradamus,- novellák, Literátor Kiadó Nagyvárad, 2003.
Álom-bálon, -gyermekversek, Literátor kiadó, Nagyvárad, 2005.
Tükörtojás kalapban, -gyermekversek, Prolog kiadó, Nagyvárad, 2006,
Mámikák szűzmáriái, -ifjúsági regény, Mákvirág Kiadó, Nagyvárad, 2009.
Színek keringője – gyermekversek, Mákvirág kiadó, Nagyvárad, 2010.
Macskadomb, CD– gyermekdalok -Posticum 2012. (Verseit Trifán László, a legendás Metropol Együttes gitárosa zenésítette meg)
Az út elvisz valahová, novellák, -Várad-kiadó-Nagyvárad 2012.
Macskadombi versek –gyermekverses kötete, Kovács Klaudia képzőművész illusztrálásával. Várad –kiadó 2013
Pokol az emeleten – publicisztikai regény. Literaprint kiadó-Nagyvárad.2013
ABC parádé – gyermekverskötet kisiskolásoknak 2015. Várad kiadó
A halál katlanában – kisregény –kiadó a Holnap Kulturális Egyesület.-2016.

Mekkora a barackmag? Gyermekverskötete, melyet Eperjesi Noémi illusztrált a Holnap Kulturális Egyesületek hamarosan kiadja.

1991-ben a Fakutya kabaréban, melyet Urszinyi Fehér József rendezett, bemutatásra került 3 kabaréjelenete: a Mai Idők, Fekete karácsony, Tatárék.

Csupabohócok című zenés ifjúsági színdarabját a váradi Bábszínház magyar és román társulata játszotta. 1995-97-ben. Akvarelljeiből 1997-ben egyéni tárlat nyílt a váradi Tibor Ernő Galériában. Több irodalmi díjat, elismerő- és díszoklevelet kapott. A Várad kult folyóirat prózadíját, a Napút folyóirat prózadíját, Horváth Imre emlékvers pályázat különdíját. Első díjat nyert Debrecenben a II. világháborús katonatörténetek pályázaton, a Budapesti Magyar Írószövetség Bóbita költőversenyének III díját 2013.-októberében nyerte el. A Napsugár- Szivárvány gyermeklapoktól munkásságáért elismerő és köszönő oklevelet kapott. Vallja “Az alkotás öröme és a humor átsegít a gondokon. Olvasóim szeretete és, műveim iránti érdeklődése a legnagyobb honorárium számomra”.