Mézes-bácsi

Sze 18, 2020
Méz humor
Mézes-bácsi

 

Szép napos idő volt, és elindultam sétálni a kertvárosi részen, ahol lakom. Pár utcányira tőlem megláttam egy táblát, melyen az volt kiírva: „Méz kapható.”

Becsöngettem, és pár perc múlva kis is jött egy nagypapi külsejű nagypapa, akitől az ember szívesen vesz mézet. Megkért, hogy üljek le a verandára, a kapuval szemben, amíg ő hátramegy és hoz nekem egy üveggel.

Pár perc telhetett el, ekkor megállt az ajtó előtt egy nő, hatalmas bottal a kezében, melyre nagyító volt erősítve. Megkért, hogy engedjem be, mert le kell olvasnia a vízórát. Mondtam neki, hogy én azt nem tudom, hol van, de bátorított róla, hogy ő ismeri a terepet.

Hamar meg is találta a vízaknát, melynek a teteje tele volt pakolva nagy kövekkel. Hogy miért, azt ne kérdezzék. Talán, hogy nehogy be-, vagy kimásszon valami. Segítettem hát neki, ekkor jött egy középkorú nő, azzal, hogy mézet szeretne venni. Mondtam, hogy én is csak vásárló vagyok, de mivel már törzsvásárló volt, megkért, hogy engedjem be, ismeri a járást.

Neki is kinyitottam a kaput, ő pedig besétált a verandára, és leült. Egy kutya követte. Láthatólag nem az övé volt, de mivel otthonosan mozgott, valószínűleg egy kiszökött házőrző tért vissza. Afféle keverék lehetett, amilyen minden vidéki portán megtalálható, olyan magyar mix, vizsla- puli-szomszéd korcsa. Ő is ismerte a járást, és levetett magát a tornác elé.

Hangos motorzúgással megjelent a postás, majd egy kis féknyikkanással megállt a porta előtt. Mondta, hogy ajánlott levelet hozott. Én emlékeztettem, hogy csak vendég vagyok, de ő erősködött, hogy neki sietnie kell, vegyem át.

Beengedtem hát őt is, és a bent felfüggesztett postaláda tetején aláírtam a tértivevényt. Ekkor jelent meg a mézes-bácsi, egy teli üveggel a kezében. Rám nézett, majd postásra, utána a vízórában derékig matató nőre, utána a verandán üldögélő vendégre és végül a korcsra.

Láttam rajta, hogy a túl sok feldolgozandó információ túlterheli koros agytekervényeit, amitől egy pillanatra megmerevedett. A mézes üveg féli ki is csúszott a kezéből. Majd miután összeszedte magát, megköszörülte a torkát és ezt kérdezte:

-Ez kinek a kutyája?

Írta: Urszinyi Fehér Csaba