Humoros majom ismertetőHumoros majom ismertető
Humorzoo: Majom. (SimiiformesEszesebbis)

Írta: Alex Fiddler

 

A majomalkatúak számtalan fajtája létezik. Itt az emberszabású majmokkal foglalkozunk, egy későbbi számban visszatérünk a majomszabású emberekre is. Egy 1024 oldalas különszámban megemlékezve a főbb fajaival.

Az emberszabású majmok szerencséjükre nem értik, hogy nevezzük őket, különben sértődötten kikérnék maguknak ezt a megszólítást. Orángután, csimpánz, gorilla, valamint a gibbon tartozik közéjük, e sorok írójának a legrokonszenvesebb a gibbon. Ez a fajta leittasodva állva is be tudja kötni a cipőfűzőjét, ami a szerzőnek soha nem sikerül. Ha előrehajol, menthetetlenül poros lesz a felöltője, ha nem hajol előre, a harmadik lépés után a cipőpertliben elbotolva szintén megsínyli az átmeneti kabátja. Ezért hát egy perces vigyázzállással tisztelegjünk e páratlan teremtés előtt, lehetőleg nem illuminált állapotban.

E pár sor személyes rokonszenv megnyilvánulás után immár a tudományos rész: a főemlősök nagyszerű teremtések, egyszerű szerszámokat készítenek, s használnak. Sok szülő büszke lenne rá, ha csemetéje képes lenne erre felnőtt korában.

Az emberszabásúak veszélyeztetett fajok, természetes élőhelyük fokozatosan csökken. Ezért közülük sokan költöznek a városba, állatkertekbe, ahol ügyesen beidomított emberek lesik a kívánságaikat. Ezt negédes mosollyal hálálják meg.

Humoros majom ismertető