A PVC horda

máj 23, 2023
Cső humor
A PVC horda
Kiemelt, és a megfigyelő tárgyzoológus számára különösen megható pillanatokkal kecsegtető hónap a május: ekkor hozzák világra kicsinyeiket a műanyagcsövek.
A jellemzően tél eleji párosodási időszak után mély hibernálásban töltik a telet, valamint a tavasz felét, miközben a magzatok biztonságban fejlődhetnek.
Ilyentájt aztán az ébredező nőstény csövek – felvételünkön is látható módon – készen állnak már kicsinyeik megszülésére. A világrajövetelre váró új generáció még a csőkolóniában látható, még az anyák úgynevezett szülőcsatornájában.
És bár természetes életterüket nagyban beszűkíti és szennyezi a környék intenzív gépjárműforgalma, az ösztönök és folyamatok továbbra is működnek. A csőetológiai kutatásaink helyszínéül szolgáló Nagyváradon egyébként az utóbbi években különösen sok helyen figyelhetőek meg újabb és újabb csőcsaládok. Sokak szerint ez a városban zajló építkezésekkel függ össze, amelyek nemhogy zavarnák, hanem még elő is segítik az újabb kolóniák megjelenését, mintegy idevonzzák a csöveket.
Dokumentumértékű fotónkon továbbá külön megfigyelhető, ahogyan a hím csövek támogatóan részt vesznek a prenatális folyamatban, szakterminológiával élve úgynevezett “lusta döglődésben” párjuk mellett foglalnak helyet.
A hamarosan megszülető kis csövek biodiverzitási zónától függően különböző alfajokhoz tartoznak majd: lesznek köztük csapadékelvezetők, szennyvízelvezetők, valamint a legtitokzatosabb, úgynevezett “nemtommilyen” csoportba tartozók.
Az alom világrasegítése után a felnőtt csövek élettartama jelentősen lecsökken, főleg ha kilopják alóluk a földbe helyezés előtt a védő- és szigetelő rétegeket. Ami a vizsgált terület őslakosai szerint sajnálatos módon nem ritka.
Éppen ez ellen tervez egyébként újabb kampányt indítani a U2 együttes, Save The Freakin’ PVC-csô Population, Before I Slap You With My Music címmel.
Az első ilyen jótékonysági koncertet jelképesen a nagyváradi Nagyvásártéren tervezik megtartani, mintegy három fő jelenlétében, ugyanis – a csövek megjelenését nagyban elősegítő – ottani építkezési terület miatt azon a helyszínen sem férnek el egyszerre ennél többen.
Írta: Szeghalmi Örs

 

 

 

Cső humor